Sakib Mahmuljin
Sakib Mahmuljin Foto: Avaz/A.Nović

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je u petak umirovljenog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina krivim za ratne zločine i osudio ga na 10 godina zatvora.


Mahmuljin je nepravomoćnom presudom proglašen krivim po zapovjednoj odgovornosti jer je tijekom rata bio zapovjednikom Trećeg korpusa Armije BiH, u čijem je sastavu bila i postrojba "El mujahedin", sastavljena od dragovoljaca iz islamskih zemalja koji su počinili ratne zločine nad zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti.

Vezani članci Ilustracija Uhićene tri osobe zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, četvrta nedostupna hrvatskim vlastima Atif Dudaković, desno (Foto: AFP) BiH: Obrana generala Dudakovića tražila dodatno vrijeme za izjašnjavanje

Odvjetnik Sakiba Mahmuljina Fahrudin Ibrišimović najavio je žalbu na prvostupanjsku presudu. "Ova presuda ima puno dubioza koje Sud nije riješio", kazao je Ibrišimović. Istaknuo je da je obrana očekivala oslobađajuću presudu, piše Avaz.

Optužnica protiv Mahmuljina konkretno se odnosi na likvidacije civila srpske nacionalnosti i zarobljenih pripadnika vojske bosanskih Srba koje su islamistički borci ubili na području Zavidovića i planine Ozren tijekom završnih ratnih operacija 1995. godine.

Prema navodima iz optužnice, islamistički su borci od srpnja do rujna 1995. godine ubili najmanje 55 ratnih zarobljenika.

Sudsko vijeće prihvatilo je tvrdnje iz optužnice da je Mahmuljin znao za počinjene zločine, no kao zapovjednik nije ništa učinio kako bi kaznio počinitelje. Sada je osuđen za kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Obrana je tijekom suđenja tvrdila kako Mahmuljin nije efektivno kontrolirao postrojbu "El mujahedin" jer je ona imala svoj zatvoreni ustroj i zapovjednu liniju ustrojenu na vjerskoj osnovi. Optužnica protiv Mahmuljina podignuta je još 2015. godine, a suđenje je trajalo pune četiri godine.