Obavijesti Video Pretražite Navigacija

BiH: Dodik ne odustaje, Lajčak također odlučan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpski dužnosnici u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine čekat će još sedam dana prije nego što podnesu ostavke na sadašnje dužnosti ako Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak do tada ne povuče odluku kojom je nametnuo izmjene u načinu odlučivanja u Vijeću ministara BiH.

Najavio je to u utorak predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

On je, nakon sastanka s entitetskim premijerom Miloradom Dodikom i predstavnicima nekih nevladinih udruga u Banjoj Luci, izjavio kako neće biti povlačenja odluka Glavnog odbora Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) niti će se dopustiti nametanje rješenja.

Radojičić je pojasnio kako su ostavke "kuvertirali" član
Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Miodrag Živković kao i još nekoliko dužnosnika.

Sam Dodik ustvrdio je kako tijekom susreta s Lajčakom, održanim u ponedjeljak, "ništa nije dogovoreno".

"Ne bude li izmjena (Lajčakove odluke) mi ćemo ići s poznatim odlukama. Prva je da se ukine Ured Visokog predstavnika (OHR), a druga da ćemo povući sve svoje suglasnosti na do sada prenesene ovlasti (s entiteta na državu)", kazao je Dodik.

Lajčak je pak tijekom dana novinarima kazao kako drži da je, unatoč teškim riječima razmijenjenim proteklih dana, politička kriza u BiH "prevladana".

Za posjeta Srebrenici istaknuo je kako mjere donosi u korist BiH te da one mogu biti smetnja samo onima koji ne žele da ta država funkcionira.

"Tamo gdje ne bude spremnosti, snage ili hrabrosti ja ću koristiti svoje ovlasti", kazao je Lajčak odbacivši tvrdnje iz Banje Luke kako ne postoji osnova da Visoki predstavnik nameće odluke ili zakone.

Dok traje verbalni sukob srpskih dužnosnika i OHR-a, mediji u RS nastavljaju bilježiti izraze potpore koje stižu Dodiku od različitih organizacija i pojedinaca.

Predsjednik Udruge logoraša RS Branislav Dukić tako je tijekom dana pozvao Dodika da se odlučno odupre Visokom predstavniku i raspiše referendum o neovisnosti RS. 

"Nećemo dopustiti da Visoki predstavnik glumi vuka, a da srpski narod bude Crvenkapica", izjavio je Dukić medijima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene