Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstvo zapada

Biden stiže u Francusku na važnu obljetnicu: "Rat je ponovo na kontinentu..."

Vojni veterani
Vojni veterani Foto: Afp
Obilježavanju obljetnice povodom Dana D u Francuskoj se pridružuje i američki predsjednik Joe Biden.

Američki predsjednik Joe Biden stiže u srijedu u Francusku gdje će se održati komemoracije povodom Dana D, iskrcavanja saveznika 6. lipnja 1944. u Normandiji i gdje njegov domaćin Emmanuel Macron ima želju pokazati jedinstvo zapada oko rata u Ukrajini.

Biden trebao bi u srijedu ujutro stići u Pariz, a potom će se na normandijskim plažama pridružiti obilježavanju 80. obljetnice savezničkog iskrcavanja, na kojem će biti i kralj Charles III., njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski predsjednik Sergio Mattarella i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Bijela kuća potvrdila je i da će se Biden sastati s ukrajinskim šefom države.

Pročitajte i ovo Marine Le Pen, Viktor Orbán i Giorgia Meloni Borba za parlament Što uspon krajnje desnice znači za Europsku uniju? Nekadašnjim strankama s margine predviđa se velik uspjeh

Biden bi trebao održati govor na službenim ceremonijama na plažama Utah i Omaha gdje se "73.000 hrabrih Amerikanaca" iskrcalo kako bi "otvorili put oslobođenju Francuske i Europe", rekla je Bijela kuća.

Od ponedjeljka je oko pedeset američkih veterana, od kojih su neki sudjelovali u iskrcavanju 6. lipnja 1944., sletjelo u zračnu luku Deauville u Normandiji kako bi prisustvovali svečanostima. “Dobrodošlica herojima u Francusku", napisao je francuski predsjednik u utorak na X-u.

Kao snažan simbol, Rusija, koja je bila pozvana prije deset godina na 70. obljetnicu iskrcavanja kao bivša saveznica protiv nacističke Njemačke, službeno je isključena iz ceremonija zbog svoje invazije na Ukrajinu.

Ured francuskog predsjednika ne skriva želju pokazati jedinstvo zapada u trenutku kada novi rat pogađa Europu. Macron posebno mora razjasniti svoje namjere u vezi s mogućim slanjem vojnih instruktora u Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice Danke - 1 Golemi propusti Odvjetnik o slučaju Danke Ilić: "Mi ne možemo više govoriti da je dijete ubijeno, istraga će se svake sekunde obustaviti"

Joe Biden bi trebao 7. lipnja održati govor u Pointe du Hoc, u Normandiji, "o važnosti obrane slobode i demokracije", prema Bijeloj kući, a potom će u subotu boraviti u svom prvom državnom posjetu Francuskoj. "Dok je 80 godina nakon oslobođenja Europe rat ponovno na kontinentu, dvojica predsjednika razgovarat će o trajnoj i dugoročnoj potpori Ukrajini", priopćilo je francusko predsjedništvo.

“Ova bliska koordinacija o međunarodnim krizama bit će namijenjena pripremi sljedećih međunarodnih događaja, posebno samita G7 sredinom lipnja u Italiji, i samita NATO-a u srpnju u Washingtonu", dodao je ovaj izvor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene