Joe Biden
Joe Biden Foto: joe biden/DNEVNIK.hr

Izabrani američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je objavio sastav radne skupine zdravstvenih stručnjaka koja će isplanirati odgovor njegove vlade na pandemiju koronavirusa.


Joe Biden objavio je sastav najavljene radne skupine za borbu protiv koronavirusa za koju je najavio da počinje s radom kada preuzme svoj mandat. "Nošenje s pandemijom koronavirusa jedna je od najvećih borbi s kojima će se naša vlada suočiti, a slušat ću znanost i stručnjake" rekao je Biden.

Vezani članci Joe Biden ''Možemo pobijediti COVID-19 i to ćemo učiniti'': Biden uvodi nove mjere u borbi protiv koronavirusa Joe Biden SAD pristupa inicijativi pravedne raspodjele cjepiva: Biden planira osnivanje Odbora za COVID-19

"Radna skupina pomoći će u oblikovanju mog pristupa upravljanju rastom broja novozaraženih, osiguravanju da su cjepiva sigurna, djelotvorna, efikasna, pravedno distribuirana i besplatna te zaštiti visokorizičnih skupina", dodao je novi predsjednik.

Skupinom će zajednički predsjedati Vivek Murthy, prvi čovjek američkog javnog zdravlja u mandatu Baracka Obame, kojeg je Donald Trump smijenio s te dužnosti, i bivši čelnik Agencije za hranu i lijekove David Kessler. Murthy je bio među prvim kritičarima Trumpova pristupa pandemiji.

Dosadašnji šef radne skupine za borbu s koronavirusom, dr. Anthony Fauci, zasad nije imenovan u Bidenovo tijelo.

SAD je država s najvećim brojem zaraženih od početka pandemije – njih 10,2 milijuna. SAD s 243 tisuća žrtava ima i najveći broj umrlih.

Biden je čest kritičar pristupa republikanskog predsjednika Donalda Trumpa u upravljanju pandemijom. Trump i dalje odbija priznati poraz na izborima i podnio je niz tužbi kako bi osporio rezultate u nekoliko saveznih država. Analitičari smatraju da ti pravni procesi ne mogu promijeniti ishod izbora.