Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preokret

Ipak stiže pomoć: Biden obećao Zelenskom isporučiti ATACMS projektile dugog dometa?

Joe Biden i Vladimir Zelenski
Joe Biden i Vladimir Zelenski Foto: Afp
Ukrajina bi trebala od SAD-a dobiti mali broj ATACMS projektila čiji je domet 300 kilometara.

Američki predsjednik Joe Biden planira Ukrajini dati napredne projektile dugog dometa kako bi pomogao Kijevu u njegovoj protuofenzivi, javljaju američki mediji, a prenosi BBC. Citirajući američke dužnosnike koji su upoznati s tim pitanjem, objavili su da će Ukrajina dobiti neke ATACMS projektile s dometom do 300 kilometara.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za sve je krivo žito Ukrajina neugodno iznenađena potezom Poljske: "Neke nacije glumile su solidarnost"

To bi Kijevu omogućilo da pogodi ruske mete duboko iza linije bojišnice.

Najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je u petak sjedište ruske crnomorske flote na anektiranom Krimu.

Pročitajte i ovo Međunarodni sud pravde U New Yorku Ruska invazija tema i na Općoj skupštini UN-a, Poljskoj prekipjelo: "Bilo bi dobro da zapamte da od nas primaju pomoć"

Ukrajinski vojni izvor rekao je za BBC da su za napad u luci Sevastopolj korištene rakete Storm Shadow, koje su isporučile Velika Britanija i Francuska, naglašavajući važnost zapadnog oružja za Kijev.

Takve rakete imaju domet nešto više od 240 kilometara.

Pročitajte i ovo Ukrajinske žitarice Nakon eskalacije Nazire li se kraj spora oko žitarica? Ukrajina traži diplomatsko rješenje za nastavak izvoza

NBC News i The Wall Street Journal citirali su neimenovane američke dužnosnike koji su rekli da je Biden rekao svom ukrajinskom kolegi Vladimiru Zelenskom da će Kijev opskrbiti "malim brojem" projektila ATACMS dugog dometa. Njih su se dvojica u četvrtak sastala u Bijeloj kući. SAD je također najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 milijuna dolara.

Kijev se mjesecima zalagao da ATACMS (vojni taktički raketni sustav) projektilima pojača svoju tešku i krvavu protuofenzivu na jugu. Kaže da bi ključne ruske opskrbne linije, zapovjedni položaji i druga logistička središta duboko iza linije bojišnice tada bili u dometu, što bi prisililo Moskvu da ih odmakne dalje i tako otežalo opskrbu vojnika i oružja.

Ruski položaji u okupiranim ukrajinskim regijama na jugu, uključujući Krim, bili bi posebno ranjivi, kaže Ukrajina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je potpunu invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., a Bidenova administracija u početku je oklijevala osigurati Ukrajini moderno oružje. No, od tada se puno promijenilo te je Kijev dobio visokoprecizne raketne sustave dugog dometa Himars i rakete protuzračne obrane Patriot.

Ipak, predsjednik Biden oklijevao je u pogledu isporuka ATACMS-a, usred straha da bi takve rakete mogle približiti izravan sukob s nuklearno naoružanom Rusijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene