Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U New Yorku

Ruska invazija tema i na Općoj skupštini UN-a, Poljskoj prekipjelo: "Bilo bi dobro da zapamte da od nas primaju pomoć"

Aktualno Galerija Napad na Lviv - 1 Napad na Lviv - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Napad na Lviv - 2 Napad na Lviv - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Napad na Lviv - 3 Napad na Lviv - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Napad na Lviv - 4 Napad na Lviv - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Međunarodni sud pravde Galerija 1/5 >>
Osude ruske invazije na Ukrajinu drugu godinu za redom su u središtu zasjedanja Opće skupštine UN-a. Najviši UN-ov sud razmatra tužbu Kijeva protiv Moskve, a ruski napadi diljem Ukrajine nastavljaju odnositi živote.

Ruske bespilotne letjelice i projektili ponovno su u ponedjeljak navečer sijali smrt u Ukrajini. Poginulo je najmanje devet ljudi. U Lvivu na zapadu zemlje uništeno je nekoliko skladišta među kojima i ono s humanitarnom pomoći. Dok Ukrajina gori, pred najvišim sudom UN-a, Međunarodnim sudom pravde počela je rasprava o nadležnosti tog tijela za tužbu Ukrajine protiv Rusije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zemlja-zrak VIDEO S nevjerojatnih 4,42 upravljao automobilom pa sletio s ceste: Sve je ulovljeno na snimci

"Rusija vodi rat protiv moje zemlje u ime grozne laži, da Ukrajina provodi genocid protiv svog naroda. Ta je laž ruski izgovor za agresiju i osvajanje. Rusija nije iznijela vjerodostojne dokaze. Ne može", rekao je Anton Korinevič, ukrajinski predstavnik pred MSP-om.

Moskva se na nalog suda da prekine s invazijom ne obazire, ali presuda bi mogla utjecati na isplatu moguće ratne odštete Kijevu. Ruska invazija na Ukrajinu među glavnim je temama Opće skupštine UN-a. "Ruska invazija na Ukrajinu. Rat u suprotnosti s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom, pokrenuo je lavinu horora, uništeni životi, pogažena ljudska prava, podijeljene obitelji, traumatizirana djeca, nade i snovi uništeni", opisao je Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP) Aktualno prijepodne Je li ovo neslužbeni početak kampanje za superizbornu godinu? "Teško se oteti dojmu..."

Joe Biden, predsjednik SAD-a, upozorava: "Ako dopustimo da Ukrajina bude raskomadana, je li neovisnost bilo koje zemlje sigurna? S poštovanjem tvrdim da je odgovor ne. Moramo se suprotstaviti ovoj goloj agresiji danas i odvratiti druge moguće agresore sutra."

U New Yorku je i ukrajinski predsjednik Zelenski. Nastoji učvrstiti podršku svojoj zemlji. Ali neugodno je odjeknula vijest da je istraga uglednog američkog lista The New York Times utvrdila kako je eksploziju na tržnici u Kostjantinivki prije dva tjedna vjerojatno izazvao zalutali ukrajinski projektil. Kijev je za pogibiju 16 ljudi optužio Rusiju.

Ukrajina bi se trebala sjetiti pomoći koju dobiva od Poljske

Ukrajina bi se trebala sjetiti da dobiva pomoć od Poljske, rekao je u utorak poljski predsjednik, u jeku sve dubljeg spora između zemalja oko uvoza poljoprivrednih proizvoda.

"Bilo bi dobro da Ukrajina zapamti da od nas prima pomoć i da se sjeti da smo i mi tranzitna zemlja za Ukrajinu", rekao je Andrzej Duda novinarima u New Yorku nakon obraćanja Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Pročitajte i ovo Paraziti u ribi Valja pripaziti VIDEO Žena kupila srdele, a kad je došla kući i otvorila ih - šokirala se: "Nešto se miče"...

Ukrajina je u ponedjeljak objavila da planira tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Zabrane vlada triju srednjoeuropskih zemalja imaju za cilj zaštititi vlastite poljoprivrednike od žita iz Ukrajine, nakon ruske blokade ukrajinskih luka na Crnom moru.

Poljska vladajuća stranka posebno želi zaustaviti taj tok jer je njezin uspjeh na izborima 15. listopada usko povezan s podrškom ruralnog stanovništva koje je bilo ogorčeno povećanjem uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene