Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za sve je krivo žito

Ukrajina neugodno iznenađena potezom Poljske: "Neke nacije glumile su solidarnost"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Poljska je prekinula naoružavati Ukrajinu u ratu s Rusijom. Kijev je takav potez neugodno iznenadio, a sve je počelo zbog spora oko žita.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je da će Poljska prestati isporučivati oružje Ukrajini zbog spora sa žitom. Premijer je rekao da će se Poljska umjesto toga usredotočiti na vlastito naoružavanje modernijim oružjem.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao da su neke nacije glumile solidarnost s Ukrajinom, što je Varšava osudila i poručila da Ukrajinu podržava od prvoga dana rata.

Zatim je u srijedu Morawiecki u televizijskom obraćanju poručio da nakon brze eskalacije napetosti između dviju zemalja zbog uvoza žitarica Poljska više neće opskrbljivati Ukrajinu oružjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakav nemar Po noći vozio uz Google karte, završio mrtav: Obitelj poginulog muškarca podigla tužbu

Spor oko žita započeo je nakon ruske invazije na Ukrajinu, zbog kojeg su zatvoreni glavni crnomorski brodski putovi te je Ukrajina bila prisiljena pronaći alternativne kopnene rute. To je dovelo do toga da su velike količine žita završile u središnjoj Europi. Zbog toga je Europska unija privremeno zabranila uvoz žitarica u pet zemalja da bi zaštitila lokalne poljoprivrednike koji su se bojali da će ukrajinsko žito sniziti lokalne cijene. Zbog toga ukrajinsko žito nije dolazilo u Bugarsku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku.

Zabrana je istakla 15. rujna te je EU odlučio ne produžiti je, no Mađarska, Slovačka i Poljska odlučile su je nastaviti provoditi. Unatoč zabrani zemlje su poručile da će dopustiti transport žita preko njih u druge zemlje, piše BBC

Europska komisija ne odobrava provođenje zabrane i istaknula je da nije na njima da kreiraju trgovinsku politiku za taj blok.

Iz tog razloga Ukrajina je podnijela tužbe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv navedenih zemalja rekavši da njihove odluke predstavljaju kršenje međunarodnih obaveza.

"Krucijalno je dokazati da pojedinačne države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe", rekla je Yulia Svyrydenko, ukrajinska ministrica gospodarstva
Iz Poljske poručuju da će zabrana ostati na snazi, a da ih žalba WTO-u ne impresionira.

Ako Ukrajina eskalira spor oko žita, Morawiecki je najavio da će povećati broj zabranjenih proizvoda iz Kijeva.

Pročitajte i ovo Venezuela preuzela kontrolu nad zatvorom Tocoron Ponovno pod kontrolom Čak 11.000 vojnika i oklopnih vozila upalo u zatvor! Padale granate, a sudbina najzloglasnijeg čovjeka još nije poznata

"Vršenje pritiska na Poljsku na multilateralnim forumima ili slanje pritužbi međunarodnim sudovima nisu prikladne metode za rješavanje razlika između naših zemalja", dodalo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova.

Kijev je pozvao Poljsku da ostavi emocije po strani, a njihov veleposlanik sugerirao je da bi obje strane trebale pristupiti konstruktivnom rješavanju spora.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherina Colonna izjavila je da je studija EU-a pokazala da ukrajinski uvoz žitarica neće osakatiti europske poljoprivrednike i opisala napetosti kao žalosne.

Poljska je Ukrajini u ratu s Rusijom pružila veliku potporu obećavajući borbene zrakoplove te primajući više od 1,5 milijuna izbjeglica. Osim toga, potaknula je Njemačku da Ukrajini isporuči borbene tenkove Leopard 2.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene