Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bez uspjeha završeni pregovori Silajdžića i Dodika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pregovori o nastavku reformi u Bosni i Hercegovini protekla dva dana u Washingtonu između člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika završeni su bez ikakvog dogovora, potvrdio je američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney koji je uz druge visoke dužnosnike američke administracije sudjelovao u razgovorima.

'Vrlo smo razočarani jer Dodik i Silajdžić nisu mogli doći do dogovora. Neuspjeh onemogućava nastavak integracija', izjavio je veleposlanik McElhaney.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Silajdžić prosvjeduje protiv sporazuma o suradnji parlamenata Slika nije dostupna Dodik ne odustaje od svojih zahtjeva

Američki je veleposlanik ovu izjavu dao nakon što su Silajdžić i Dodik u četvrtak razgovarali i s državnim podtajnikom Nicholasom Burnsom koji ih je također pokušao uvjeriti da se dogovore oko ustavnih reformi i preustroja policije.

Dodik je izjavio kako se tijekom razgovora s Burnsom od njega tražilo da pristane na reduciranje mehanizma tzv. entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH.

'Ne mogu prihvatiti ukidanje entitetskog glasovanja niti je bilo
moguće od mene očekivati da prihvatim reformu policije ako nema policije RS', rekao je Dodik.

Silajdžić je istaknuo kako se smatralo neodrživim očuvanje mehanizma prema kojemu donošenje odluka i zakona u Parlamentu BiH može blokirati samo jedna petina zastupnika kako je to sada slučaj.

Rekao je da je Dodik odbio kompromisni prijedlog da se entitetsko glasovanje primjenjuje samo u slučajevima odlučivanja o ovlastima koje su podijeljene između države BiH i njenih entiteteta.

Silajdžić je dodao da je neprihvatljivo nastojanje da se zadrži naziv policije RS.

Veleposlanik McElhaney je istaknuo da će se, prije ili kasnije,
zainteresirane strane morati vratiti za stol i naći rješenje za ova pitanja, a dok to ne učine približavanje BiH euro-atlantskim integracijama bit će zaustavljeno.

'Lideri iz BiH to moraju rješiti', kazao je McElhaney.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene