Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bošnjački član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je prosvjedovao protiv sporazuma o suradnji parlamenata Srbije i Republike Srpske, rekavši kako se tim sporazumom narušava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.


Sporazum o suradnji parlamenata Srbije i Republike Srpske potpisali su u Banjoj Luci 9. siječnja ove godine predsjednici dvaju parlamenata Oliver Dulić i Igor Radojičić. 

Vezani članci Slika nije dostupna Dodik: Vrijeme je za razgovore o 'mirnom razlazu' Slika nije dostupna Bošnjački zastupnici bojkotirali raspravu o referendumu

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović u međuvremenu je izjavio kako tim sporazumom Srbija
'prihvaća Republiku Srpsku kao državotvornu jedinicu'.

Silajdžić je u petak, reagirajući na potpisivanje ovog sporazuma, priopćio kako je krajnje vrijeme da Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH poduzme konkretne korake kako bi se Republiku Srpsku zaustavilo u preuzimanju državnih ovlasti. 

'U konačnici, neophodno je Bosnu i Hercegovinu ustrojiti po sistemu regija baziranih na povijesnim, kulturnim, geografskim i drugim funkcionalnim načelima, jer je entitet Republika Srpska svojim postupcima odavno dokazao da etnoteritorijalne jedinice nisu i ne mogu biti kompatibilne s očuvanjem suvereniteta BiH', istaknuo je Silajdžić u priopćenju objavljenom.