Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik ne odustaje od svojih zahtjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srpske političke stranke u Bosni i Hercegovini djelovat će kao oporba na državnoj razini sve dok visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak ne izmijeni svoje odluke o načinu rada Vijeća ministara i Parlamenta BiH, ponovio je predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentirajući odluku Predsjedništva BiH da prihvati ostavku koju je na dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH podnio Nikola Špirić, Dodik je kazao kako je to u skladu s očekivanjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BiH: Pomirljive poruke Lajčaka i Dodika Slika nije dostupna Dodik i dalje protiv Lajčaka

'To su svi znali', kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Podsjećajući da je Špirićeva ostavka motivirana nezadovoljstvom Lajčakovim odlukama, Dodik je ponovio kako on i njegova Stranka nezavisnih socijaldemokrata i dalje traže da se te odluke povuku ili preinače tako da izrijekom jamče kako neće biti preglasavanja Srba u zajedničkim tijelima vlasti BiH.

'Kazali smo da ćemo otići u oporbu na razini Vijeća ministara. Kada ćemo to učiniti u Parlamentu BiH, procijenit ćemo', kazao je Dodik čiji je stranački suradnik Miodrag Živković na dužnosti predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH.

Dodik je kao novi iznio prijedlog da se sa strankama iz Federacije BiH pokuša dogovoriti novi zakon o Vijeću ministara koji će zadovoljiti sve interese.

'Nitko ne treba sumnjati da ćemo promijeniti svoj stav ne promijene li se okolnosti', izjavio je Dodik.

Nakon što je Predsjedništvo BiH prihvatilo ostavku Nikole Špirića a tako i kompletnog Vijeća ministara, otvoren je proces u kojemu tijekom sljedećih 30 dana slijede konzultacije s političkim strankama.

Nakon isteka tog roka Predsjedništvo BiH trebalo bi predložiti novog kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara i uputiti taj prijedlog na odobrenje Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Zakonom o Vijeću ministara predviđeno je da predsjedatelj kojega potvrdi Zastupnički dom potom predlaže članove svoje vlade a njih opet potvrđuje Parlament BiH.

Trenutačni odnos snaga u Parlamentu BiH ali i način odlučivanja u tom tijelu kao i Ustav BiH ne omogućavaju uspostavu Vijeća ministara bez sudjelovanja stranaka iz Republike Srpske a one su najavile da će glasovati protiv svake nove vlade sve dok se Lajčakove odluke ne izmijene.

Milorad Dodik ranije je ocijenio da takvu situaciju ne bi
promijenili ni izvanredni izbori istaknuvši da je uvjeren da bi
njegova stranka ponovno dobila uvjerljivu potporu većine birača iz RS.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić izjavio je u ponedjeljak da je moguće i to da sadašnji sastav Vijeća ministara nastavi funkcionirati u tehničkom mandatu sve do redovitih općih izbora koji bi se trebali održati za tri godine.

'Nadam se ipak da ćemo do rješenja doći ranije', kazao je
Silajdžić.

Zakon o Vijeću ministara BiH nije definirao koje su točno
odgovornosti tog tijela kada djeluje u tehničkom mandatu a Špirić se o predstojećim obvezama nije želio jasno očitovati.

Na pitanje što će mu biti posao u predstojećem razdoblju, Špirić je odgovorio da to 'treba pitati visokog predstavnika'.

Time je aludirao na Lajčakovu izjavu da međunarodna zajednica ima spremne odgovore za sve moguće scenarije daljnjeg zaoštravanja krize u BiH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene