Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Berlin: U opticaju poštanska marka s likom nacista Rudolfa Hessa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka pošta (Deutsche Post) neoprezno je pustila u optjecaj 20 poštanskih maraka s likom nacističkog zločinca i Hitlerova zamjenika Rudolfa Hessa, priopćeno je danas.

"Pisma s markama su već puštena u promet jer nadzorna služba nije vidjela da je riječ o Hessu", priopćila je Uprava Njemačke pošte. Marke su u optjecaj puštene preko službe "Plusbrief Individuell", koja korisnicima omogućuje da izrađuju vlastite poštanske marke, a to su, kako se smatra, iskoristili pripadnici neonacističkog miljea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poštanska marka s likom Toše Proeskog Slika nije dostupna Italija pustila u optjecaj marku posvećenu Rijeci

Iako je uporaba pornografskih i ekstremnih motiva zabranjena, nadzoru je promaknuo lik Rudolfa Hessa, koji zbog dugotrajna boravka i smrti u savezničkom zatvoru Berlin-Spandauu među njemačkim neonacistima ima status "mučenika".

"S markom s Hessom nešto je pošlo krivim putom", rekao je glasnogovornik Njemačke pošte i najavio stroži nadzor, ali je istodobno dodao da je "stopostotan nadzor" nemoguć.

Rudolf Hess je do 1941., kad je pod još nerasvijetljenim okolnostima i s nepoznatim motivom odletio u Englesku, bio Hitlerov zamjenik, a 1946. je na Nuernberškom procesu osuđen na doživotan zatvor u kojem je 1987. i umro.

Neonacisti obljetnicu njegove smrti, 17. kolovoza, svake godine obilježavaju marševima u rodnom mjestu obitelj Hess u bavarskom gradu Wunsiedelu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene