Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija su protiv nastavka pregovora o Kosovu, navodi se u zajedničkom pismu vlada tih država upućenom EU, javila je agencija dpa pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu.


Nakon neuspjeha kosovske diplomatske trojke da postigne suglasnost između kosovskih Albanaca i Srba o budućnosti te srpske pokrajine, mogućnosti za pregovore su definitivno iscrpljene, ističe se u pismu kako prenosi dpa.

Vezani članci Švicarska zastava, ilustracija Odugovlačili pa na kraju odustali: Švicarska odustala od sporazuma o odnosima s EU Slika nije dostupna Kosovo: 200.000 potpisa protiv dogovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom

Predstavnici EU, Sjedinjenih Država i Rusije (tzv. trojka) proteklih su mjeseci na zahtjev UN-a pokušali posredovati u rješenje spornog pitanja statusa Kosova, ali su pregovori završili bez uspjeha, a dvije su strane ostale pri svojim nepomirljivim stajalištima.

EU se sada mora baviti razvojem koji se "može očekivati" u pitanju budućeg statusa Kosova, navodi se u pismu.

Ministri vanjskih poslova 27 država članica EU u ponedjeljak će se na sastanku u Bruxellesu pokušati usuglasiti oko zajedničkog stajališta o mogućem jednostranom proglašenju neovisnosti Kosova. Većina zemalja članica s time je suglasna, kažu diplomatski izvori, ali se Slovačka, Cipar i Grčka otvoreno protive.