Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel i poljski premijer Donald Tusk očitovali su se u ponedjeljak za nastavak procesa ratifikacije europskog Ugovora iz Lisabona u drugim zemljama EU-a, unatoč njegovu odbijanju na referendumu u Irskoj.


"Proces ratifikacije mora se nastaviti tamo gdje nije dovršen", rekao je Tusk na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Merkel u Gdanjsku.

Vezani članci Slika nije dostupna Barroso: Češkim potpisom nestale prepreke za sporazum Slika nije dostupna Irci ponovno sve neodlučniji oko Lisabonskog ugovora

"Lisabonski ugovor nam treba da bi Europska unija mogla djelovati i da bi se mogla proširiti", rekla je njemačka kancelarka.
"Sigurni smo, mogu to potvrditi nakon susreta s kancelarkom i s Višegradskom skupinom u Pragu, da će Europa pronaći rješenje za ovakvo stanje i da ćemo uspjeti prevladati ratifikacijsku krizu", dodao je Tusk.

Susret Merkel i Donalda Tuska u njegovu rodnom gradu trebao je prvo biti posvećen poboljšanju veza između dviju susjednih zemalja. No tu je temu u drugi plan potisnula kriza koja je nastala zbog odluke Iraca na referendumu organiziranom u četvrtak da odbiju Lisabonski ugovor o reformi europskih ustanova.