Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Potpuno sam zapanjen'

Berezovski izgubio tužbu od Abramoviča težu od 4 ,7 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bogatstvo se u postsovjetskoj Rusiji stvaralo preko noći, ali često i gubilo. Detalje tog privatizacijsko-političkog ludila moglo se čuti u londonskoj sudnici.

Bogatstvo Romana Abramoviča procjenjuje se na više od 12 milijardi dolara. Imetak Borisa Berezovskog iznosi oko 900 milijuna dolara. Sukob dvojice oligarha izazvao je slab interes šire ruske javnosti. 'Mislim sve najgore o njima. Milijuni koje imaju su opljačkani, ukradeni Rusiji. Šteta je što su vani i ne odgovaraju ovdje u našoj Rusiji', rekao je Vladimir Igorevič, umirovljenik iz Moskve.

Pročitajte i ovo Roman Abramovič (Foto: AFP) POSTOJI JOŠ JEDNA TEORIJA Roman Abramovič imao simptome trovanja: "Izgubio je vid na nekoliko sati, a on i Ukrajinci liječili su se u Turskoj" Slika nije dostupna STROGE SANKCIJE Washington objavio crnu listu ruskih aviona, na popisu je i Abramovičev: Ne smiju se više opskrbljivati gorivom, održavati popravljati...

>> Jahta s bazenom i helidromom: Abramovič opet na Jadranu!

Abramovič i Berezovski poslovna su carstva stvorili u postsovjetskoj Rusiji. Zahvaljujući političkim vezama, državna je imovina tada pojedincima prodavana u bescjenje, a bogatstva su se stvarala preko noći. Berezovski je Abramoviča optužio da ga je zastrašivanjem prisilio na prodaju udjela u ruskim tvrtkama. Abramovičevi odvjetnici ustvrdili su da je njihov klijent isplatio milijune dolara za usluge svog političkog kuma, ali da nikad nisu bili poslovni partneri.

'Potpuno sam zapanjen ovim što se dogodilo. Posebno sam iznenađen jer je sutkinja preuzela odgovornost primijeniti rusku povijest', rekao je ruski oligarh Boris Berezovski. Boris Berezovski bio je jedan od ključnih ljudi u dovođenju Putina na čelo Rusije. Kasnije se s njim sukobio zbog čega je morao pobjeći iz domovine. Tada je i ostao bez velikog dijela bogatstva. Zbog optužbi za poslovne malverzacije u Rusiji je osuđen na ukupno 19 godina zatvora.

'Ponekad mi se čini da je sam Putin napisao ovu presudu', rekao je Berezovski. Ruski je predsjednik poručio da mu je žao što se dvojica oligarha ne sude u Rusiji. 'Cijelo suđenje samo potvrđuje da bogataši radije biraju Britaniju, britanske sudove i pravosuđe kako bi riješili sporove', rekla je Maša Lippman, Carnegie Endowment.

Troškovi suđenja procjenjuju se na oko 160 milijuna dolara. Abramovič koji je većinu svojih ruskih tvrtki prodao državi nije se ni pojavio na čitanju presude. Radije je uživao na svojoj jahti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene