Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška situacija

"Svi žele slabu Srbiju koju mogu ponižavati": Vučić podnio zahtjev o povratku srpskih snaga na Kosovo

Istodobno kada je Kosovo u četvrtak predsjedateljici EU-a Češkoj u Pragu predalo kandidaturu za članstvo, u Beogradu je donesena odluka da će službeno zatražiti od KFOR-a dopuštenje raspoređivanja do tisuću pripadnika svojih sigurnosnih snaga na Kosovo.

Predsjednik Aleksandar Vučić u petak ujutro će zapovjedniku KFOR-a uručiti zahtjev za vraćanje do 1000 pripadnika srpskih sigurnosnih službi na Kosovo. Zahtjev je mailom poslao u četvrtak navečer.

"To je samo poštovanje međunarodnog javnog prava i ništa više od toga. Na osnovu onoga što smo čuli, mislimo da to neće biti prihvaćeno. To je prst u oko onima koji žele odlučivati bez nas", kazao je u obraćanju javnosti.

Odluka o slanju snaga donesena je jednoglasno, dodao je.

"To bi u ovom trenutku bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva i zbog kontrole adminstrativnih prijelaza, naročito na Jarinju i Brnjaku, i to bi dramatično smanjilo tenzije. To bi bila dobra odluka. Gotovo smo sigurni da neće biti prihvaćeno na osnovu svega što smo čuli", istaknuo je Vučić.

Navodi kako je normalno da albanski vojnici kao članovi KFOR-a mogu biti na Kosovu, a srpski navodno ne mogu. "Problem je u Srbiji, jer svi zajedno hoće slabu Srbiju, koju mogu ponižavati i na način da šalju albanski KFOR na Srbe", rekao je.

Ranije poručio da je situacija teška

Vučić je ranije danas, poslije sastanka s mađarskom predsjednicom Katalin Novak, poručio da je situacija u vezi s Kosovom "teška", ali da će se vlast boriti koliko god može da sačuva državne i nacionalne interese.

"Ne znam po kojem kriteriju se to gleda je li netko država ili ne. Misli li to jedna, makar i najveća članica EU, misle li sve ili je to po članstvu u UN-u. Na sve smo to naučeni. Morat ćemo se boriti koliko je moguće i čuvati naše državne i nacionalne interese", kazao je Vučić, a prenosi RTS.

On je dodao da poslije sastanka u srijedu sa specijalnim izaslanicima Europske unije Miroslavom Lajčakom i SAD-a Gabrielom Escobarom "postoje neke ideje" oko rješavanja sadašnje situacije na Kosovu, ali da će se vidjeti hoće li uspjeti.

Komentirajući zahtjev Kosova za prijem u EU, Vučić je kazao da je uvjet za to da je riječ o europskoj državi, ustvrdivši da Kosovo to nije jer neovisnost nisu priznale ni sve članice Unije, a nije ni u članstvu UN-a.

Neovisnost proglasili 2008. godine

Neovisnost Kosova, proglašenu 2008., ne priznaju Španjolska, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Cipar, ali ni Rusija i Kina.

Pročitajte i ovo Mikulas Bek i Albin Kurti Neobičan zahtjev Kosovo formalno podnijelo zahtjev za članstvom u EU-u: "Ne želimo stražnja vrata, kraći put. Želimo izgraditi EU u našoj zemlji"

U međuvremenu, na sjeveru Kosova barikade koje su u subotu postavili lokalni Srbi stoje na cestama već šesti dan, unatoč zahtjevima veleposlanstava SAD-a i Velike Britanije u Beogradu i Prištini da budu uklonjene.

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je renije, poslije susreta početkom tjedna s predstavnicima kosovskih vlasti, da je barikade bolje ukloniti diplomatskim putem nego buldožerima.

Lajčak se u srijedu navečer sastao i s Vučićem u Beogradu, a potom i trilateralno, s Vučićem i Escobarom, a na Twitteru je poručio kako "Vučić razumije ozbiljnost situacije". Službeno priopćenje s tog sastanka nije objavljeno.

Razgovarali i s kosovskim dužnosnicima

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar je ocijenio za RTS da "ima napretka i ima razloga za optimizam", ali nije naveo na čemu temelji optimizam, poslije razgovora s čelnicima obje strane.

Pročitajte i ovo Vjosa Osmani u jeku napetosti Kosovo potpisalo pristupnicu za članstvo u EU-u: "Povijesni dan za sve koji su žrtvovali živote i bili suočeni s genocidom i okupacijom"

Escobar i Lajčak su prethodno imali odvojene razgovore s kosovskim dužnosnicima.

Barikade na sjeveru Kosova trebaju mirno ukloniti oni koji su ih postavili, poručio je Escobar u intervjuu za RTS i naglasio kako se SAD protivi dolasku srpske vojske na sjever te da Srbija i Kosovo moraju postići pravno obvezujući sporazum. 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene