Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: Milos Tesic/ATAImages/Pixsell

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je izvijestio javnost o svemu što se događalo na Kosovu prethodnih dana. Rekao je kako je dogovoren tekst u kojem će Srbija uputiti zahtjev KFOR-u da osigura raspoređivanje srpske vojske i policije na Kosovu i Metohiji.


Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije je prokomentirao situaciju oko Kosova.

"Mogu vam otkriti, 15. prosinca u Bruxellesu će Priština uz pompu podnijeti zahtjev za članstvo u EU", kazao je Vučić.

"Priština je u potpunosti prekršila Washingtonski sporazum i oni će 15. službeno podnijeti zahtjev za članstvo u EU. Danas sam poslao pismo predsjednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale neovisnost EU jer samo neovisne i suverene države mogu tražiti prijem, a ne one koje ne priznaje pola svijeta", dodao je.

Uputio je pismo čelnicima Cipra, Grčke, Slovačke, Španjolske i Rumunjske. "To su naši prijatelji i vjerujem da će pismo značiti”, objasnio je Vučić.

"Podnosimo zahtjev da se srpske snage vrate na Kosovo",
istaknuo Vučić i dodao da je razgovarao s Anom Brnabić i Ivicom Dacićem.

"Danas smo usuglasili tekst zahtjeva koji ćemo uputiti zapovjedniku KFOR-a u skladu s Rezolucijom 1244 da se osigura raspoređivanje pripadnika srpske vojske i policije na teritoriju Kosova", rekao je i dodao da Zahtjev će biti dostavljen zapovjedniku KFOR-a, general bojniku Angelu Mikelu Ristucciju, prenosi Nova.rs.

Premijerka Srbije Ana Brnabić Oklopna vozila na sjeveru Kosova, ranjen policajac, srpska premijerka upozorava: "Na rubu smo rata"

"Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a potvrđeno je da se dogovorenom broju pripadnika vojske i policije Republike Srbije dopušta povratak na Kosovo radi obavljanja određenih funkcija. Do danas s KFOR-om nije bilo razgovora o povratku tih pripadnika. Ja, naravno, nemam nikakvih iluzija i unaprijed vam kažem da će oni taj zahtjev odbiti", smatra Vučić.

Ivana Petrović Ivana Petrović iz Tirane uoči važnog samita: "Sjeverna Makedonija sve se više veže za Srbiju. Crna Gora nova je neuralgična točka"

Napetosti mjesecima

Napetosti na Kosovu se posljednjih mjeseci smjenjuju s pokušajima pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a kosovska vlada je, poslije odluke srpskih predstavnika da napuste institucije, uključujući ostavke četvorice gradonačelnika u većinskim srpskim općinama na sjeveru, raspisala lokalne izbore za 18. prosinca, što je dovelo do novih napetosti zbog čega je u subotu predsjednica Vjosa Osmani odgodila izbore do travnja

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog vladine odluke o zamjeni registracijskih tablica koje je izdao Beograd onima koje je izdala Priština.

Srbi sa sjevera Kosova u subotu su blokirali glavne prometnice u tom području prosvjedujući protiv uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog mjeseca napustio dužnost zajedno s drugim etničkim Srbima.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju