Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRAMA

Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO

Aktualno Galerija Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste Foto: Afp Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste Foto: Afp Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste Foto: Afp +0 Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste Galerija 1/4 >>
Srpski prosvjednici na sjevernom Kosovu blokirali su glavne ceste u nedjelju, drugi dan zaredom, nakon razmjene vatre s policijom tijekom noći a nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca dan ranije.

Povodom najnovijih napetosti na sjeveru Kosova, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić održao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a nakon toga se obratio javnosti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je izdao najvažnije naloge koje je Vijeće za nacionalnu sigurnost prihvatilo, a najvažnije dijelove možete pogledati >>OVDJE.

Kurti: "Poduzet ćemo sve mjere kako bismo otklonili barikade"

Nakon sastanka Savjeta za nacionalnu sigurnost, Albin Kurti je kontaktirao predstavnike Kvinte na KiM, koje je kratko informirao da će sigurnosne strukture Kosova, predvođene Specijalnim jedinicama policije NJSO, poduzeti sve mjere kako bismo uklonili barikade na sjeveru Kosova, neslužbeno doznaju Večernje novosti.

Kurti je Srbima dao ultimatum da najkasnije do večeras sklone prepreke s magistralnih puteva.

"Blokada javnih prometnica s teškom mašinerijom kako bi se spriječila sloboda kretanja od strane kriminalnih skupina koje su pucale na našu i policiju EULEX-a ne samo da je neprihvatljiva, nego se ne smije ubuduće ponoviti", kazao je.

Vučić sazvao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Nakon izjava Albina Kurtija da će u večernjim satima, ako se ne uklone barikade na sjeveru Kosova, poduzeti sve mjere da se one uklone, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je za 19 sati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, javlja RTS.

Oglasio se NATO

Glasnogovornica NATO-a, Oana Lungesku, izjavila je danas da se NATO pridružuje saveznicima i Europskoj uniji u oštroj osudi napada šok-bombom na izviđačku patrolu Euleksa na Kosovu.

"Svaki takav napad je neprihvatljiv i odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost", napisala je Lungesku na Twitteru. Dodala je da je misija NATO-a na Kosovu na iznimnom oprezu i potpuno sposobna izvršiti svoj mandat.

"Pozivamo sve strane da izbjegavaju provokativne akcije i retoriku i da doprinesu smirenju i stabilnosti", napisala je.

Kurti upozorava Beograd

"Uz riješeno pitanje registarskih tablica i odgodu izbora, kriminalnim skupinama na sjeveru Kosova nedostaje čak ni najneznatniji izgovor za barikade i nasilne napade na kosovsku policiju. U suradnji KFOR-om radimo na brzom i mirnom rješavanju situacije", napisao je na svom Twitteru kosovski premijer Albin Kurti.

"Predsjednik i premijererka Srbije također su zaprijetili vojnom agresijom, pozivajući srbijansku vojsku da se vrati na naš teritorij. Ne tražimo sukob, nego dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti, snažno i odlučno", napisao je.

Najnoviji prosvjedi potaknuti su uhićenjem bivšeg policajca u subotu, koji je bio dio egzodusa Srba iz policije prošlog mjeseca, nakon što je Priština rekla da će provesti zakon prema kojem Srbi moraju skinuti stare registarske tablice koje su iz vremena prije neovisnosti Kosova.

Brnabić odgovorila Kurtiju

Povodom Kurtijeve poruke oglasila se i srpska premijerka Ana Brnabić koja je kazala da Srbija ima veliki interes za mir i stabilnost. Srbija poštuje sve potpisane sporazume - Bruxelleski sporazum, Washingtonski sporazum, ali i Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a i Povelju UN-a.

"To su naše vrijednosti", napisala je te nastavila: "Kurti kaže: 'Mi ne tražimo sukob, već dijalog i mir', ali činjenica je da sada svi, čak i njegovi najžešći pristaše iz EU i SAD-a vide za što se on zapravo zalaže i koje su njegove vrijednosti - a nije ni jedno ni drugo mir ni stabilnost

Naoružani pripadnici ROSU-a napali čuvara na jezeru Gazivode

Pripadnici specijalnih jedinica ROSU upali su pod punim naoružanjem i blindiranim vozilima o objekt velike brane na jezeru Gazivode. Oni su sa dugim cijevima i oklopnim vozilima tamo zatekli čuvara koji mjeri razinu vode, istjerali su ga iz objekta i poskidali srpske zastave koje se tamo nalaze.

"Otišao sam na veliku branu na jezeru Gazivode izmjeriti razinu vode zbog kiše, kada sam video četiri pet pripadnika ROSU-a kako obijaju kapiju i kućicu. Uperili su puške u mene, ispitivali me i poskidali zastavu, a onda me otjerali", opisuje V. K. današnje događaje.

Kako kaže, na Gazivode je otišao izmjeriti nivo vode nakon obilnih kiša, što mu spada u opis posla, kada je prema njegovim riječima viduo petoricu pripadnika ROSU-a kako obijaju kućicu i lome kapiju na velikoj brani, prenosi Nova.rs.
 

Kurti: "Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju se odmah ukloniti"

Drugi dan zaredom u nedjelju kamioni i druga teška vozila blokirali su nekoliko glavnih cesta na sjevernom Kosovu koje vode do dva granična prijelaza sa Srbijom.

Oba su prijelaza bila zatvorena za promet.

Kasno u subotu kosovska policija rekla je da je na nju otvorena vatra na različitim lokacijama u blizini granice sa Srbijom.

Snage su priopćile da su morale uzvratiti vatru u samoobrani i da za sada nema izvješća o ozlijeđenima.

"Barikade maskiranih kriminalaca na sjeveru moraju se odmah ukloniti", rekao je premijer Albin Kurti u izjavi dodajući da je njegova vlada u kontaktu s mirovnom misijom NATO-a koja ima više od 3000 vojnika na terenu.

Policija u Prištini priopćila je da je bivši policajac Dejan Pantić uhićen zbog navodnog napada na državne urede, razbijanja prozora na uredima izbornih povjerenstava te uredima policijskih službenika i izbornih dužnosnika u utorak.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog vladine odluke o zamjeni automobilskih tablica koje je izdao Beograd, onima koje je izdala Priština.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da će njegova zemlja zatražiti od NATO-ove mirovne misije KFOR-a da dopusti Srbiji da rasporedi postrojbe i policiju na Kosovu, priznajući da nema izgleda da za to dobije dozvolu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "To su naši prijatelji" VIDEO Vučić u novom obraćanju izvijestio javnost o velikom koraku: "Mogu vam otkriti..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAPETA SITUACIJA Kosovska predsjednica odgodila lokalne izbore na nestabilnom sjeveru: "Moja je procjena da je odgoda neophodna"

"Mi ne tražimo sukob, već dijalog i mir. Ali da budem jasan: Republika Kosovo će se braniti - snažno i odlučno", rekao je Kurti odgovarajući na Vučićeve komentare.

Kosovo je proglasilo neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998./99. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene