Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neobičan zahtjev

Kosovo formalno podnijelo zahtjev za članstvom u EU-u: "Ne želimo stražnja vrata, kraći put. Želimo izgraditi EU u našoj zemlji"

Mikulas Bek i Albin Kurti
Mikulas Bek i Albin Kurti Foto: Afp
Kosovski premijer Albin Kurti predao je u četvrtak u Pragu zahtjev za članstvom Kosova u Europskoj uniji, pokrenuvši proces koji bi mogao potrajati godinama, ako ne desetljećima i ovisi o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Kurti je podnio zahtjev Češkoj koja u ovom polugodištu predsjeda EU-om.

"Ne želimo stražnja vrata, kraći put. Želimo izgraditi EU u našoj zemlji s našim narodom", rekao je Kurti nakon što je predao zahtjev češkom ministru za europske poslove Mikulašu Beku.

Kosovo je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja dosad nije podnijela zahtjev za članstvom u EU-u.

Pročitajte i ovo Vjosa Osmani u jeku napetosti Kosovo potpisalo pristupnicu za članstvo u EU-u: "Povijesni dan za sve koji su žrtvovali živote i bili suočeni s genocidom i okupacijom"

Premda 27 država članica EU-a nije sklono daljnjem širenju Unije, zbog ruske invazije na Ukrajinu odlučile su posvetiti više energije poboljšanju odnosa sa šest balkanskih zemalja - Albanijom, BiH, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom.

"Čvrsto vjerujemo da je europska budućnost jedini način za rješavanje niza problema u regiji, bilo gospodarskih, socijalnih ili etničkih", rekao je Bek.

Pročitajte i ovo Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste TENZIJE NA BALKANU U Beogradu se okupili prosvjednici, nose srpske i kosovske zastave te viču: "Kosovo je srce Srbije"

Većinski albansko Kosovo proglasilo je neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998.-1999. u kojem je intervenirao NATO.

Kosovo nije član UN-a. Neovisnost Kosova priznaje oko 110 država.

Ne priznaje ga pet država članica EU-a - Španjolska, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Cipar. Ne priznaju ga ni Srbija, Rusija i Kina.

Kosovo mora normalizirati odnose sa Srbijom prije nego bude moglo ući u EU.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene