Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beograd još ne reagira na odcjepljenje J.Osetije i Abhazije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U srbijanskom Ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli komentirati odluku Rusije da prizna dvije pobunjeničke regije u Gruziji prije nego što iz Moskve o tome stigne službena obavijest.

Odluka Rusije da prizna odcjepljenje dviju gruzijskih oblasti, mogla bi Srbiju dovesti u nezgodnu situaciju da bira između dviju mogućnosti, a za svaku se može kajati, ocijenio je bivši diplomat Dušan Lazić iz nevladina Foruma za međunarodne odnose.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Moskva uspostavila diplomatske odnose s Južnom Osetijom i Abhazijom Slika nije dostupna Rusija: Amerikanci vojnim brodovima naoružavaju Gruziju, SAD niječe

Ukoliko bi pošla stopama Moskve, pogazila bi svoje argumente o teritorijalnom integritetu jer bi priznala jednostrano proglašenje neovisnosti tih oblasti. Ako pak ostane po strani, Srbija bi se zamjerila Moskvi koja joj je najveći partner u borbi za Kosovo.

Dušan Lazić smatra da Beograd ni u kojem slučaju ne smije priznati Južnu Osetiju i Abhaziju jer bi time Srbija pokazala da ne vodi principijelnu politiku kada je Kosovo u pitanju.

"Ako Srbija dalje poduzima korake, a kao što je poznato, u UN-u to i čini i sa zahtjevom da se usvoji rezolucija kojom bi UN od Međunarodnog suda pravde zatražio pravno mišljenje o Kosovu, mislim da dosljedno mora ostati na toj liniji i ne poduzimati neke ishitrene poteze i ne slijediti Rusiju samo zbog toga što je Rusija na stajalištu koje se podudara sa stajalištem Srbije u svezi s Kosovom", kaže Lazić.

Dušan Lazić ipak ne isključuje mogućnost da službena Moskva od beogradskih vlasti zatraži priznavanje neovisnosti odcijepljenih gruzijskih oblasti.

Ako dođe do takvog moskovskog zahtjeva, srbijanska Vlada mora argumentirano odgovoriti zašto nije u njezinu interesu da podrži kršenje teritorijalnog integriteta Gruzije, smatra Lazić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene