Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Barosso pohvalio turske reforme i pozvao na nove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pohvalio je reforme koje je posljednjih godina provela Turska u nastojanju da se pridruži EU-u, ali je rekao kako postoji još mnogo područja u kojima Ankara mora nastaviti povećavati zaštitu ljudskih prava.

Govoreći turskom parlamentu nakon razgovora s predsjednikom Abdullahom Gulom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, Barroso je rekao da je Turska napravila 'dojmljive promjene', ali da nema prečaca u pridruživanju.

Pročitajte i ovo Turski predsjednik Tayyip Erdogan U telefonskom razgovoru Erdogan upozorio Bidena: "Imate povijesnu odgovornost osigurati prekid vatre u Gazi" Slika nije dostupna Slučaj silovanja Crikveničanka dobila spor protiv Hrvatske na Europskom sudu

'Još je napretka potrebno u ključnim pitanjima poput slobode izražavanja, kulturnih prava, sindikalnih prava i prava djece. Oni su dio naših zajedničkih vrijednosti, od središnje su važnosti za napredak i suvremenost i doista su ključni za pristupanje', rekao je Barroso u govoru.

Tijekom govora Barosso je odbio izravno komentirati slučaj koji je trenutno pred turskim ustavnim sudom zbog kojeg bi se vladajućoj stranci Pravde i razvoja, kao i desecima njezinih političara među kojima je i premijer, mogao zabraniti politički rad, ali je ranije rekao da ga je taj slučaj iznenadio.

Stranka AK će se morati pred najvišim turskim sudom braniti od optužbi da je uključena u islamističke aktivnosti usmjerene na slabljenje sekularne države.

'Iznenadili smo se jer nije uobičajeno vidjeti to u normalnim stabilnim demokratskim državama', rekao je Barroso nakon susreta s Erdoganom.

Protivnici AP optužuju da pokušava izmijeniti sekularni karakter turske države, a jedna od središnjih točaka sukoba je odluka vlade da ženama dopusti nošenja islamske marame na sveučilištima. Barosso je rekao da Unija nema određeno mišljenje o pitanju nošenja marama.

Predsjednik komisije također je rekao da EU stoji uz Tursku u njenoj borbi protiv Kurdske radničke partije. 'Stojim uz Tursku u njenoj borbi protiv terorizma. PKK je teroristička organizacija i kao takva je navedena na EU-ovom popisu terorističkih organizacija', rekao je Barosso u parlamentu i ocijenio da se problemi turskog jugoistoka trebaju riješiti sveobuhvatnom strategijom razvoja regije i osiguravanjem kulturalnih i političkih prava turskih građana kurdskog porijekla.

Barosso je izrazio zadovoljstvo turskom predanošću nalaženju rješenja ciparskog pitanja i napomenuo da će rješenje olakšati i nastojanja Turske da se pridruži Uniji.

Barroso treba otputovati u Istanbul gdje će se susresti s ekumenskim patrijarhom Bartolomejem i istanbulskim muftijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene