Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neizvjesnost do kraja

Barcelona tvrdi da će biti referenduma o neovisnosti Katalonije, Madrid da neće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katalonska vlada poručila je u petak kako će se referendum o neovisnosti Katalonije održati dok je istovremeno središnja vlada u Madridu istaknula kako se neće održati, pa je dva dana do najavljenog izjašnjavanja neizvjesno što će se dogoditi na sjeveroistoku Španjolske u nedjelju.

"Sve je spremno da više od 2.000 biračkih mjesta ima glasačke listiće, kutije i sve ostalo potrebno kako bi stanovnici izrazili svoju volju", rekao je katalonski predsjednik Carles Puigdemont u intervjuu za agenciju Reuters. Regionalna vlada u Barceloni pozvala je 5,3 milijuna građana s pravom glasa da izađu na birališta diljem Katalonije od 9 sati ujutro do 20 sati navečer.

Pročitajte i ovo U Barceloni prosvjed protiv amnestije za organizatore referenduma o neovisnosti Nosili španjolske zastave Deseci tisuća ljudi prosvjedovali na ulicama Barcelone i uzvikivali: "Ne amnestiji, ne odcjepljenju!" Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Sedmi dan prosvjeda Katarina Alvir iz Barcelone: "Prosvjednici punili vrećice papirom i bacali ih na policajce te poručuju da bacaju smeće na najgore mjesto u gradu"

"Glasat će se premda neki namjeravaju zatvoriti škole", izjavio je potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras na konferenciji za medije u Barceloni. U nedjelju ujutro bit će otvoreno 2.315 izbornih mjesta.

U Kataloniju je poslano 4.000 policajaca nakon što je španjolski Ustavni sud zabranio referendum. Ondje je već stalno stacionirano 5.000 pripadnika španjolske civilne zaštite i nacionalne policije uz 17.000 regionalnih katalonskih policajaca. Oni bi trebali držati zatvorenima škole i prostore koje katalonska vlada namjerava koristiti za referendum.

"Neće biti referenduma", istaknuo je glasnogovornik španjolske vlade Íñigo Méndez de Vigo, ujedno njen ministar obrazovanja, kulture i sporta na konferenciji za medije u Madridu. Pred novinare je izašao nakon redovnog sastanka španjolskih ministara u Madridu, posljednjeg prije najavljenog referenduma.

"Članovi katalonske vlade će odgovarati pravnoj državi. Odgovarat će osobno i imovinom pred sudovima", istaknuo je.

Španjolsko državno odvjetništvo još ranije je optužilo Puigdemonta za nezakonito korištenje javnog novca za organizaciju referenduma. Policija je posljednjih dana plijenila promotivne letke, glasačke listiće i ostali materijal.

"Nije bitno što će se dogoditi samnom. Ako me i zatvore doći će netko drugi na moje mjesto", rekao je Puigdemont. U petak je nastavljen dvodnevni štrajk studenata u Kataloniji kojima su se priključili srednjoškolci u zahtjevu za održavanjem referenduma.

Španjolski državni tajnik je rekao u četvrtak kako će biti dopušteni prosvjedi ali ne i glasovanje suprotno zakonu. Katalonska policija je upozorila kako bi moglo doći do nemira a katalonske organizacije koje podržavaju nezavisnost pozvale su svoje članove da se sudrže od nasilja ne budu li mogli ući na biračka mjesta. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene