Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'TO BI PROMIJENILO NAŠ SVIJET'

Obama: Opasnost od terorističkog nuklearnog napada je stvarna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijetnja terorističkog nuklearnog napada koji bi "promijenio naš svijet" je stvarna, upozorava američki predsjednik Barack Obama.

Svijet je napravio prve konkretne korake u prevenciji nuklearnog terorizma, rekao je američki predsjednik Barack Obama tijekom summita o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu. Najveća prijetnja globalnoj sigurnosti trenutno, ocjenjuje Obama, jest mogućnost da se takozvana Islamska država dokopa nuklearnog oružja.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Ilustracija Dobro naoružani Europski špijuni upozoravaju: Oni su nova prijetnja, imaju oružje u podzemnim bunkerima, a planiraju seriju napada koje je nemoguće predvidjeti

Više od 50 zemalja sudjelovalo je na spomenutom summitu u Washingtonu, no osim terorističke nuklearne prijetnje, svjetski čelnici izrazili su zabrinutost sjevernokorejskim nuklearnim programom te nedolaskom Rusije na summit.

Obama je izrazio zabrinutost da Rusija gomila svoje naoružanje, zanemarujući dogovor o smanjenju nuklearnog naoružanja. Ruski predjsednik Vladimir Putin odbio je sudjelovanje na summitu, a dolazak je otkazao i pakistanski premijer Nawaz Sharif, zbog nedavnog krvavog bombaškog napada u Lahoreu.

Na kraju summita Obama je rekao kako je napredak već ostvaren te da su veliki dijelovi svijeta oslobođeni nuklearnih materijala, no da se još puno više u tom smislu može učiniti na korejskom poluotoku i indijskom potkontinentu.

Što se Islamske države tiče, Obama je rekao kako džihadisti već imaju u rukama kemijsko naoružanje u Siriji. "Nema nikakve sumnje da bi ti ljudi, ako im ikad u ruke dođe nuklearna bomba ili nuklearni materijal, to i upotrijebili da ubiju što je više ljudi moguće", rekao je Obama.

Britanski premijer David Cameron upozorio je svjetske lidere na summitu u Washingtonu da teroristi planiraju koristiti komercijalne dronove za raspršivanje nuklearnog materijala iznad gradova Zapada, odnosno izvesti napade takozvanim "prljavim bombama".

Cameron je upozorio kako je mogućnost da Islamska država dođe u posjed nuklearnog materijala "itekako stvarna".

Najučinkovitija obrana od nuklearnog terorizma jest potpuno osiguranje nuklearnog materijala, tako da on ne može pasti u krive ruke uopće, smatra Obama, a prenosi BBC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene