Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijetnja terorističkog nuklearnog napada koji bi "promijenio naš svijet" je stvarna, upozorava američki predsjednik Barack Obama.


Svijet je napravio prve konkretne korake u prevenciji nuklearnog terorizma, rekao je američki predsjednik Barack Obama tijekom summita o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu. Najveća prijetnja globalnoj sigurnosti trenutno, ocjenjuje Obama, jest mogućnost da se takozvana Islamska država dokopa nuklearnog oružja.

Vezani članci Snajperist SDF-a cilja mete ISIS-a (Foto: AFP) Objavljeni detalji smrti vođe Islamske države: Raznio se samoubilačkim pojasem nakon što je opkoljen Salah Abdeslam (Foto: AFP) Krivi su! Donesena presuda na suđenju za brutalne terorističke napade u Parizu, jedinom preživjelom doživotni zatvor

Više od 50 zemalja sudjelovalo je na spomenutom summitu u Washingtonu, no osim terorističke nuklearne prijetnje, svjetski čelnici izrazili su zabrinutost sjevernokorejskim nuklearnim programom te nedolaskom Rusije na summit.

Obama je izrazio zabrinutost da Rusija gomila svoje naoružanje, zanemarujući dogovor o smanjenju nuklearnog naoružanja. Ruski predjsednik Vladimir Putin odbio je sudjelovanje na summitu, a dolazak je otkazao i pakistanski premijer Nawaz Sharif, zbog nedavnog krvavog bombaškog napada u Lahoreu.

Na kraju summita Obama je rekao kako je napredak već ostvaren te da su veliki dijelovi svijeta oslobođeni nuklearnih materijala, no da se još puno više u tom smislu može učiniti na korejskom poluotoku i indijskom potkontinentu.

Što se Islamske države tiče, Obama je rekao kako džihadisti već imaju u rukama kemijsko naoružanje u Siriji. "Nema nikakve sumnje da bi ti ljudi, ako im ikad u ruke dođe nuklearna bomba ili nuklearni materijal, to i upotrijebili da ubiju što je više ljudi moguće", rekao je Obama.

Britanski premijer David Cameron upozorio je svjetske lidere na summitu u Washingtonu da teroristi planiraju koristiti komercijalne dronove za raspršivanje nuklearnog materijala iznad gradova Zapada, odnosno izvesti napade takozvanim "prljavim bombama".

Cameron je upozorio kako je mogućnost da Islamska država dođe u posjed nuklearnog materijala "itekako stvarna".

Najučinkovitija obrana od nuklearnog terorizma jest potpuno osiguranje nuklearnog materijala, tako da on ne može pasti u krive ruke uopće, smatra Obama, a prenosi BBC.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju