Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama primio je u utorak u Bijeloj kući francuskog kolegu Francoisa Hollandea, a dvojica čelnika najavila su jačanje suradnje SAD-a i Francuske u rješavanju velikih izazova današnjeg svijeta, od terorizma do klimatskih promjena.


Nakon intoniranja nacionalnih himna po sunčanu ali hladnu vremenu, Hollande i Obama su istaknuli dugogodišnje veze Pariza i Washingtona ali i želju da surađuju u vezi s mnogim pitanjima. 'Bonjour' je sve što znam reći na francuskom', kazao je Obama sa smiješkom u pozdravnom govoru na južnoj tratini Bijele kuće.

Vezani članci Slika nije dostupna Skupina 5+1 želi postići dogovor do 31. ožujka - 'Treba riješiti više problema' Slika nije dostupna Obama zaprijetio Putinu

'Velika je čast ugostiti prijatelja, predsjednika Hollandea', dodao je Obama, istaknuvši da je ovo prvi državni posjet nekog francuskog predsjednika SAD-u u zadnjih 'gotovo 20 godina'.

'Moramo više surađivati', istaknuo je Obama, koji je riječi 'liberte, egalite, fraternite' izgovorio ispred Bijele kuće urešene francuskim i američkim zastavama, uz stotinjak vojnika postrojenih u svečanim odorama.

Hollande i Obama: 'Prijatelji zauvijek'

Hollande je pak rekao da dvije zemlje 'zajedno' rade na rješavanju velikih izazova našeg vremena. 'Zajedno smo u borbi protiv terorizma, zajedno smo kako bismo odgovorili na prijetnju širenja nuklearnog i kemijskog oružja, zajedno u rješavanju kriza na Bliskom istoku, zajedno u pronalaženju rješenja za Siriju, zajedno u razvoju Afrike, zajedno, uvijek zajedno u borbi s klimatskim promjenama', istaknuo je. Dvojica predsjednika su se zatim sastala u Ovalnom uredu.

Dan će završiti raskošnom 'državnom večerom' u nazočnosti tristotinjak gostiju. Hollande je prvi francuski predsjednik koji je primljen u državni posjet u Washingtonu nakon Jacquesa Chiraca 1996. Posjetu će dati povijesnu važnost dodjeljivanjem Legije časti nepoznatom vojniku pokopanom na nacionalnom groblju u Arlingtonu i uručivanjem odličja šestorici veterana Drugog svjetskog rata u Fort Meyeru.

Hollande i Obama će razgovarati o gorućim temama međunarodne politike, od Sirije, iranskog nuklearnog programa i Ukrajine do terorističke prijetnje u Sahelu i Libiji.

No dotaknut će se i načina kako dodatno ojačati ionako snažne gospodarske veze u času dok Francois Hollande, koji tuče sve rekorde nepopularnosti u domovini, ondje pokušava potaknuti slab rast i smanjiti veliku nazaposlenost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook