Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje velikih problema

Obama i Hollande najavili jačanje suradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama primio je u utorak u Bijeloj kući francuskog kolegu Francoisa Hollandea, a dvojica čelnika najavila su jačanje suradnje SAD-a i Francuske u rješavanju velikih izazova današnjeg svijeta, od terorizma do klimatskih promjena.

Nakon intoniranja nacionalnih himna po sunčanu ali hladnu vremenu, Hollande i Obama su istaknuli dugogodišnje veze Pariza i Washingtona ali i želju da surađuju u vezi s mnogim pitanjima. 'Bonjour' je sve što znam reći na francuskom', kazao je Obama sa smiješkom u pozdravnom govoru na južnoj tratini Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Boeing (Foto: AFP) nanizali se incidenti Američki regulator otkrio probleme u Boeingovoj kontroli kvalitete zrakoplova Slika nije dostupna TEŠKE OPTUŽBE Bijela kuća traži istragu: Je li Obama prisluškivao Trumpa?

'Velika je čast ugostiti prijatelja, predsjednika Hollandea', dodao je Obama, istaknuvši da je ovo prvi državni posjet nekog francuskog predsjednika SAD-u u zadnjih 'gotovo 20 godina'.

'Moramo više surađivati', istaknuo je Obama, koji je riječi 'liberte, egalite, fraternite' izgovorio ispred Bijele kuće urešene francuskim i američkim zastavama, uz stotinjak vojnika postrojenih u svečanim odorama.

Hollande i Obama: 'Prijatelji zauvijek'

Hollande je pak rekao da dvije zemlje 'zajedno' rade na rješavanju velikih izazova našeg vremena. 'Zajedno smo u borbi protiv terorizma, zajedno smo kako bismo odgovorili na prijetnju širenja nuklearnog i kemijskog oružja, zajedno u rješavanju kriza na Bliskom istoku, zajedno u pronalaženju rješenja za Siriju, zajedno u razvoju Afrike, zajedno, uvijek zajedno u borbi s klimatskim promjenama', istaknuo je. Dvojica predsjednika su se zatim sastala u Ovalnom uredu.

Dan će završiti raskošnom 'državnom večerom' u nazočnosti tristotinjak gostiju. Hollande je prvi francuski predsjednik koji je primljen u državni posjet u Washingtonu nakon Jacquesa Chiraca 1996. Posjetu će dati povijesnu važnost dodjeljivanjem Legije časti nepoznatom vojniku pokopanom na nacionalnom groblju u Arlingtonu i uručivanjem odličja šestorici veterana Drugog svjetskog rata u Fort Meyeru.

Hollande i Obama će razgovarati o gorućim temama međunarodne politike, od Sirije, iranskog nuklearnog programa i Ukrajine do terorističke prijetnje u Sahelu i Libiji.

No dotaknut će se i načina kako dodatno ojačati ionako snažne gospodarske veze u času dok Francois Hollande, koji tuče sve rekorde nepopularnosti u domovini, ondje pokušava potaknuti slab rast i smanjiti veliku nazaposlenost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene