Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4EVER

Hollande i Obama: 'Prijatelji zauvijek'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francois Hollande s Barackom Obamom govorio je o prijateljstvu između Pariza i Washingtona.

Francuski predsjednik Francois Hollande, prvih sati svog posjeta Sjedinjenim Državama, govorio je uz Baracka Obamu o prijateljstvu koje veže Pariz i Washington, tijekom posjeta posjedu trećeg američkog predsjednika Thomasa Jeffersona u Monticellu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Slika nije dostupna Klimatske promjene 'SVE JE MOGUĆE, I NAJGORE, I NAJBOLJE' U Parizu pada odluka o sudbini planeta

Obama i Hollande posjetili su u ponedjeljak Monticello, nedaleko od Charlottesvillea u Virginiji, gdje su obišli imanje trećeg američkog predsjednika Thomasa Jeffersona. Jefferson je bio i američki veleposlanik u Francuskoj, a posjet Monticellu bio je simbolični naglasak dugovječnog saveza dviju zemalja.

"Saveznici smo bili u vrijeme Jeffersona i la Fayettea, to smo i danas, prijatelji smo bili u vrijeme Jeffersona i la Fayettea, prijatelji ćemo biti zauvijek", rekao je francuski šef države prvog dana državnog posjeta.
Francois Hollande i Barack Obama stigli su tijekom poslijepodneva u zrakoplovu Air Force One u Monticello kako bi mogli voditi neformalne razgovore, prije vrlo svečanog i službenog okvira u utorak.

NSA šijunirala i Gerharda Schroedera

Bilo je također predviđeno da Hollande večera u francuskoj rezidenciji u Washingtonu zajedno s glavnom direktoricom MMF-a Christine Lagarde i predsjednikom Svjetske banke Amerikancem Jim Yong Kimom.

U utorak će dvojica predsjednika razgovarati u Bijeloj kući nakon čega će održati tiskovnu konferenciju. Hollande će ručati u State Departmentu s potpredsjednikom Joeom Bidenom i državnim tajnikom Johnom Kerryjem.

"Tijekom posjeta oni će razgovarati o mogućnostima daljnjeg jačanja naše zajedničke sigurnosti, rasta našeg gospodarskog i trgovinskog partnerstva i partnerstva u području okoliša, klimatskih promjena i razvoja", priopćila je Bijela kuća. Na dnevnom redu naći će se i teme poput Sirije, iranskog nuklearnog programa, Ukrajine, terorističkih prijetnji u Sahelu i Libije. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene