Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više gradova u Austriji ovoga je tjedna provjeravalo svoje arhive da vide je li Adolf Adolf Hitler još uvijek njihov počasni građanin, javio je BBC.


Provjere su uslijedile nakon objave grada Amstettena da je nakon više od 60 godina ukinuo Hitlerovo počasno zvanje.
Hitler je 1938. posjetio Amstetten, smješten zapadno od Beča, a počasnim je građaninom proglašen godinu kasnije.

Stranka zelenih predložila je da se njegovo ime briše s popisa, a gradsko vijeće je odluku donijelo s premoćnom većinom. No, dva člana ekstreno desne Slobodarske stranke bila su suzdržana, tvrdeći da je potez nepotreban, jer je počasno zvanje ugašeno s Hitlerovom smrću 1945.

Vezani članci Ilustracija (Foto: AFP) U lavinama u Austriji poginulo pet osoba: Muškarac i žena pronađeni su zatrpani u golemoj snježnoj gromadi Koronavirus u Danskoj Europske zemlje bore se svaka na svoj način: Neke popuštaju mjere, neke uvode policijski sat, a neke obavezne testove za učenike

>> Hitler je trenirao vojsku pasa koji 'govore, čitaju i sriču'

Amstetten ipak 'proslavio' Fritzl

Potez Amstettena uznemirio je Austriju, nagnavši povjesničare i političare da provjeravaju svoje arhive. Gradonačelnik Klagenfurta, Christian Scheider, nije čekao raspravu o tom pitanju, već je iskoristio svoje izvanredne ovlasti da službeno skine Hitlerovo ime s popisa počasnih građana.

Povjesničari u Klagenfurtu pronašli su novine iz nacističkog razdoblja koje opisuju svečanost na kojoj je Hitler 1938. postao počasni građanin. Više drugih austrijskih gradova sudjeluje u polemici oko toga jesu li počasne titule za Hitlera i druge nacističke glavešine ugašene ili nisu. Amstetten je 2008. ušao u svjetske crne kronike kada je otkriveno da je njegov stanovnik Josef Fritzl držao kći zatočenu u podrumu kuće i s njom imao sedmoro djece. (Hina)