Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJETE UBOJITE LAVINE

Ne smiruje se vrijeme u Austriji i Njemačkoj: Upaljen crveni alarm, snježne oluje stižu jedna za drugom

Snježno nevrijeme u Austriji (Foto: AFP) - 1
Snježno nevrijeme u Austriji (Foto: AFP) - 1 Afp
Aktualno Galerija Snježno nevrijeme u Austriji (Foto: AFP) - 1 Snježno nevrijeme u Austriji (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Opasnost od lavina (Screenshot: lawineninfo) Opasnost od lavina (Screenshot: lawineninfo) Foto: Afp Snježno nevrijeme u Austriji (Foto: AFP) - 3 Snježno nevrijeme u Austriji (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Crveni alarm u Austriji (Screenshot: meteoalarm) Crveni alarm u Austriji (Screenshot: meteoalarm) Foto: Afp +1 Crveni alarm u Austriji (Screenshot: ZAMG) Galerija 1/6 >>
Nezapamćeni snježni nanosi izazivaju kaos u Bavarskoj i Austriji. Crveni alarm upozorava na nastavak jakog vjetra i novih, velikih količina snijega.

Službe spašavanja u potrazi su za nestalim turistima i stanovnicima austrijskih sela zatrpanih snijegom.

Pročitajte i ovo Snijeg i led otežavaju povratak kući milijunima Kineza uoči Proljetnog festivala - 4 Ima i poginulih VIDEO/FOTO Ledeni užas u Kini: Tisuće zarobljene u jednom od najvećih prometnih čepova, muškarac danima nije mogao iz vozila Snijeg u Švedskoj - 1 Zatvorene škole i prometnice Ekstremna hladnoća okovala Europu: Poginuli majka i sin, tijela im jedva pronašli

Centralna služba za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) proglasila je najveći stupanj opasnosti od snježnih oluja, ali i lavina koje dolaze uz nove slojeve snijega. Najviša razina upozorenja na opasnost od lavina proglašena je za Štajersku.

Snježno nevrijeme u Austriji (Foto: AFP) - 1 Opasnost od lavina (Screenshot: lawineninfo) Foto: Afp

"Do četvrtka se na sjevernoj strani Alpa može očekivati do 60 centimetara novog snijega, a u planinama i više od 100 centimetara", kazao je meteorolog ZAMG-a Alexander Ohms. ZAMG je u stalnom kontaktu s nacionalnim centrima za upozoravanje, službama za upozoravanje na lavine i drugim hitnim službama te daje najnovije podatke o prognozama.

S novim snijegom moguće su i nove blokade već teško prohodnih prometnica, ali i problemi u željezničkom prometu. U posljednjih nekoliko dana mjestimice je palo i nekoliko metara snijega, a najavljene nove količine snijega dodatno će otežati situaciju.

Uz to što se, uz nove naslage snijega i leda, povećava opasnost od lavina, sve više stabala popušta pod teretom snijega. To donosi probleme u cestovnom i željezničkom prometu, ali i probleme u isporuci električne energije. Nekoliko sela odsječeno je od svijeta. Teški slojevi snijega opterećenje su i za krovove kuća i zgrada.

"Teško je, ne možemo izaći, mnogi ne mogu na posao. STanje nije pozitivno. Naravno djeca su sretna jer mnema škole, ali osim toga, loše je", kaže jedan austrijski građanin.

Snježno nevrijeme u Austriji (Foto: AFP) - 1 Snježno nevrijeme u Austriji (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp

S obzirom na to da snježne oluje stižu gotovo jedna za drugom, helikopteri spasilačkih službi imaju vrlo ograničeno vrijeme za pregled terena. Vlažan i hladan zrak dolazi i dalje prema Alpama te donosi nove količine snijega.

Za sada se ne vidi kraj trenutne vremenske situacije, priopćeno je iz Centralne službe za meteorologiju i geodinamiku. Lokalno je zabilježeno 100 – 200 cm snijega, a na vrhovima planina ima ga i više.

Meteorolozi predviđaju za Vorarlberg, Tirol, Salzburg i Štajersku do 150 centimetara snijega, na planinama čak i do tri metra. U nekim od alpskih dolina oglašen je vrlo visoki rizik od lavina koje su po život opasne.

Snježno nevrijeme u Austriji (Foto: AFP) - 1 Crveni alarm u Austriji (Screenshot: ZAMG) Foto: Afp

Lavine su proteklih dana ubile najmanje 13 ljudi na području Norveške, Austrije i Rumunjske. Najteže je stanje u Austriji, gdje ima i nestalih. Mnogi turisti odustali su od skijanja i vratili se kućama. Zbog jakog vjetra žičare ne rade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene