Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićeni džihadisti

Australska policija spriječila teroristički napad u Sydneyju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska antiteroristička policija priopćila je u srijedu da su nakon uhićenja dvojice muškaraca u Sydneyu povezanih s Islamskom državom osujetili teroristički napad pri čemu su zaplijenili noževe, video i zastavu koja se veže uz tu militantnu skupinu.

Australija, pouzdan saveznik SAD-a i njegove borbe protiv Islamske države u Siriji i Iraku, prvi je put u rujnu prošle godine podigla stanje pripravnosti zbog mogućih napada od strane islamskih radikala u toj zemlji.

Pročitajte i ovo Fotografija napadača Šestero mrtvih FOTO Ovo je napadač iz Sydneyja: Uletio u šoping-centar s nožem u rukama i onda je nastao kaos, policija mu presudila U trgovačkom centru u Sydneyju muškarac je napadao prolaznike nožem, ubila ga je policija - 11 Horor VELIKA GALERIJA Suze na licima, majke s djecom u nevjerici: Šokantan napad blokirao centar Sydneyja

Nacionalna razina prijetnje od terorizma tada je podigla na visoku razinu, a stotine policajaca provele su racije nakon što su primili obavijesti da pristalice Islamske države planiraju provesti javna smaknuća.

Policija je priopćila da su muškarci, u dobi od 24 i 25 godina, uhićeni nakon racije u zapadnom predgrađu Sydneya, a optuženi su za planiranje terorističkog čina.

"Prilikom pretresa prostorija pronađen je velik broj predmeta, uključujući i mačete, lovački nož te zastava kućne izrade koja predstavlja terorističku organizaciju Islamska država. Također, pronađena je i video snimka na kojoj se govori o izvršenju napada", izvijestila je policija novinare. Uhićeni muškarci ranije nisu bili poznati policiji. Australija smatra da se najmanje 70 njezinih državljana bori za Islamsku državu u Siriji i Iraku, uz potporu oko stotinu suradnika u samoj Australiji.

U prosincu prošle godine dva taoca ubijena su tijekom višesatne talačke krize u kafiću u Sydneyu. Napadač, Haron Monis, izbjeglica iz Irana i samozvani šeik tada je također ubijen. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene