Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže najjača oluja od 2011.

Australija: Zbog ciklone Debbie privremena evakuacija više tisuća stanovnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeveroistok Australije zahvatile su u utorak olujne kiše i orkanski vjetar kao popratna pojava ciklona Debbie koji je izazvao privremenu evakuaciju tisuća stanovnika.

Oluja svrstana u kategoriju četiri na ljestvici do pet i njezini naleti vjetra koji su postizali brzinu od 270 kilometara na sat pogodili su kopno oko podneva u australskoj saveznoj državi Queensland, blizu grada Bowena.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Istraga u tijeku Izbo biskupa zbog vjerskog ekstremizma, premijer hitno okuplja sigurnosne službe: "Mogu biti sretni što su živi..." Australski policajac u bujici nakon olujnog nevremena TRAGEDIJA NA BLAGDANE VIDEO Zastrašujuća oluja uzela ljudske žrtve: Tijelo djevojčice pronađeno u odvodu za oborinske vode

Vlasti su prvotno strahovale od dolaska ciklona u zoru, u trenutku plime, zbog čega bi bila velika opasnost od poplava. No, napredovanje Debbie usporeno je tijekom noći.

"Spremamo se za dug i naporan dan", izjavila je premijerka Queenslanda Annastacia Palaszczuk upozorivši na opasnost od šteta na infrastrukturi te od prekida struje.

Arhipelag otočja Whitsundays prvi je zahvaćen ciklonom.

Vlasti su upozorile stanovništvo da se pripremi za najjaču oluju nakon ciklona Yasi 2011. koji je uništio kuće i ljetinu na sjeveru Queenslanda. Zadnji put se slična nepogoda dogodila u Sydneyu prošle godine u šestom mjesecu kada su poplave također natjerale na evakuaciju tisuće ljudi, a u sjevernom dijelu grada je izmjeren val od 13 metara.

Dosad je zbog Debbie evakuirano 3500 osoba iz gradova Home Hill i Proserpine.

Evakuirano je i oko 2000 osoba s obalne zone Bowena. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene