Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izazivaju milijunske štete

Australija angažirala pse u borbi protiv opakih mrava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australija je angažirala pse tragače u borbi protiv opakih mrava koji prijete Sydneyu i koji bi trebali nanjušiti gnijezda južnoameričkih vatrenih mrava koji su otkriveni u blizini luke.

Za mrave se vjeruje da su stigli na brodu iz Argentine i mogli bi ugroziti okoliš i izazvati milijunske troškove uništavanja ukoliko se prošire, piše list Sydney Morning Herald.

Pročitajte i ovo Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan" Ilustracija Australski poučak Oni su odlučili podići minimalnu plaću: ''Želimo da ljudi zarađuju više''

U Sydney je doveden tim od 25 stručnjaka za biološku sigurnost i štetočine kako bi iskorijenio ovu visoko invazivnu i agresivnu vrstu, uključujući tri specijalizirana psa koja mogu nanjušiti kolonije mrava.

Ministrica industrije Novog Južnog Walesa Katrina Hodgkinson kaže da mravi mogu nanijeti bolne ugrize ljudima, kućnim ljubimcima i stoki i predstavljaju ozbiljnu prijetnju gospodarstvu i društvu.

Ne čekaju sudove: Lopova vezali i položili na mravinjak

Andrew Cox, ravnatelj vijeća za invazivne vrste, kaže kako je jedna kolonija mrava otkrivena u blizini luke u Sydneyu i uništena.

Mravi brzo mogu zauzeti zelene površine i oneomgućiti hodanje bosim nogama. Potraga za mravljim kolonijama obuhvatit će područje promjera nekoliko kilometara oko luke u Sydneyu.

"U ovome imate samo jednu priliku", kazao je Cox za Sydney Morning Herald. Prva pojava vatrenih mrava u Australiji 2001. na području Brisbanea koštala je zemlju 1,4 milijarde kuna za troškove njihova uništavanja.

Mravi, koji inače žive u Brazilu, dugi su šest milimetara i crvenosmeđe boje. Njihov ugriz izaziva vrlo intenzivnu peckajuću bol a zabilježeni su i slučajevi smrti od ugriza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene