Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema dogovora s fondovima

Ima novca, ali ipak: Argentina je bankrotirala drugi put u 13 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je solventna i mogla bi isplatiti američke fondove u iznosu od 1,3 milijarde dolara (8 milijarda kuna), argentinska vlada tvrdi da bi tako prekršila zakon i obavezu prema drugim investitorima.

Argentina je bankrotirala po drugi put u zadnjih 13 godina. Pregovori s investitorima u New Yorku nisu uspjeli, a vijest je nakon sastanka objavio ministar financija Argentine Axel Kicillof, javljaju svjetski mediji.

Američki sudac dao je rok za dogovor do četvrtka u 4 sata ujutro po lokalnom vremenu, ali dogovora na kraju nije bilo, piše BBC.
'Nažalost, dogovor nije postignut i Republika Argentina će završiti u bankrotu, kazao je Daniel Pollack, posrednik kojeg je sud imenovao u ovom slučaju.

Investicijski fondovi zatražili su od Argentine da im jednokratno isplati 1,3 milijarde dolara plus kamate, a odluku o tome donio je američki sud 2012. godine. Korijeni ove krize leže u prethodnom bankrotu Argentine 2001., odnosno kada su se godinu dana kasnije fondovi domogli jeftinih državnih obveznica Argentine. No, onda su, umjesto restrukturiranja dugova, zatražili punu isplatu.

Premda ima dovoljno sredstava za isplatu, argentinska vlada tvrdi da bi dogovorom, kakav traže fondovi, prekršila takozvanu RUFO klauzulu koja je sprječava da dobrovoljno ponudi bolje uvjete restrukturiranja investitorima nego što ih je dala 2005. i 2010. godine. Taj rok ističe 31. prosinca ove godine. Nakon toga mogla bi postići dogovor s fondovima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mračno doba Italija odbija Argentini izručiti svećenika optuženog za ubojstvo i mučenje: Pobjegao je i nastavio život Nevrijeme u Argentini JAKI UDARI VJETRA Kaos u Urugvaju i Argentini: Snažna oluja odnijela 16 života

Buenos Aires: Izvanredno stanje nakon nasilja

Prema nekim izvorima, skupina argentinskih banaka ponudila je jamstvo od 250 milijuna dolara investicijskim fondovima kako bi oni zatražili od suda odgodu tog roka.

Problem je što je američki sud zabranio bilo kakvu isplatu drugim vlasnicima obveznica koje sjedaju na naplatu a koji su postigli dogovor s argentinskom državom, i to dokle god ona ne postigne dogovor o isplati hedge fondova.

Agencija za kreditni rejting Standard&Poor's priopćila je u srijedu da je Argentina u 'selektivnom bankrotu'.

Za razliku od dužničke krize 2001. godine, kada je Argentina bila bez novca i nije mogla platiti ni državne službenike, danas je solventna iako i dalje u recesiji. Očekuje se da posljedice novog bankrota neće biti toliko teške kao one prije 13 godina kada je vlast zamrznula račune štediša kako bi spriječili masovno podizanje novca iz banaka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene