Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor na odluku o suspenziji postupka

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova: Očekujemo da Arbitražni sud bez odgode okonča svoj rad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arbitražni je sud u petak donio odluku po kojoj je postupak u procesu razgraničenja Hrvatske i Slovenije suspendiran.

Arbitražni je sud u petak donio odluku po kojoj je postupak u procesu razgraničenja Hrvatske i Slovenije suspendiran, no rasprava u slučaju će biti nastavljena nakon što arbitražni panel prouči pravne implikacije hrvatskog povlačenja iz arbitražnog postupka.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

U četvrtak, 17. ožujka održano je ročište na kojem hrvatska strana nije sudjelovala, a kako stoji u dokumentu Hrvatska je propustila rok do 15. siječnja za predaju dokumentacije kojom obrazlažu svoje zahtjeve. Zbog toga Sud će se pozivati te raspravljati u slučaju na temelju pisama upućenih od strane Hrvatske 24. srpnja i 31. kolovoza.

S druge strane, Slovenija je na jučerašnjem ročištu iznijela kako Sud ima na raspolaganju sva sredstva da 'popravi posljedice mogućeg ilegalnog ponašanja'.

Odgovor Ministarstva vanjskih i europskih poslova prenosimo u cijelosti:'Budući da je Slovenija svojim postupcima nanijela nepopravljivu štetu arbitražnom postupku, vjerodostojnosti i neovisnosti Arbitražnog suda, njegovi se predmet i svrha više ne mogu ostvariti. Stoga očekujemo da Arbitražni sud bez odgode i okonča svoj rad.Hrvatska je spremna, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, granični spor sa Slovenijom riješiti bilateralnim pregovorima.'

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene