Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Arbitražni je sud u petak donio odluku po kojoj je postupak u procesu razgraničenja Hrvatske i Slovenije suspendiran.


Arbitražni je sud u petak donio odluku po kojoj je postupak u procesu razgraničenja Hrvatske i Slovenije suspendiran, no rasprava u slučaju će biti nastavljena nakon što arbitražni panel prouči pravne implikacije hrvatskog povlačenja iz arbitražnog postupka.

Vezani članci Traje usmena rasprava o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog arbitraže (Foto: Dnevnik.hr) Nezavisni odvjetnik odlučit će je li EU sud nadležan za tužbu Slovenije protiv Hrvatske Slika nije dostupna Sud o odluci o granici Hrvatske i Slovenije: ''Postupak je zaključen, odluka u idućih nekoliko mjeseci''

U četvrtak, 17. ožujka održano je ročište na kojem hrvatska strana nije sudjelovala, a kako stoji u dokumentu Hrvatska je propustila rok do 15. siječnja za predaju dokumentacije kojom obrazlažu svoje zahtjeve. Zbog toga Sud će se pozivati te raspravljati u slučaju na temelju pisama upućenih od strane Hrvatske 24. srpnja i 31. kolovoza.

S druge strane, Slovenija je na jučerašnjem ročištu iznijela kako Sud ima na raspolaganju sva sredstva da 'popravi posljedice mogućeg ilegalnog ponašanja'.

Odgovor Ministarstva vanjskih i europskih poslova prenosimo u cijelosti:'Budući da je Slovenija svojim postupcima nanijela nepopravljivu štetu arbitražnom postupku, vjerodostojnosti i neovisnosti Arbitražnog suda, njegovi se predmet i svrha više ne mogu ostvariti. Stoga očekujemo da Arbitražni sud bez odgode i okonča svoj rad.Hrvatska je spremna, u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu s međunarodnim pravom, granični spor sa Slovenijom riješiti bilateralnim pregovorima.'