Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Pao" u rutinskoj kontroli

OSUMNJIČENI ZA NAPAD U BERLINU Ubio ga policajac koji radi tek 9 mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti na hitnoj je konferenciji za novinare u Rimu potvrdio kako je ubijeni muškarac bez sumnje Anis Amri, osumnjičen za napad u Berlinu.

18:01 Tunišanin Anis Amri osumnjičen za napad kamionom na berlinskome božićnom sajmu izrazio je odanost ekstremističkoj skupini Islamskoj državi u video snimci objavljenoj u petak.

Pročitajte i ovo Policija Sjeverne Irske, ilustracija Brutalan napad u Sj. Irskoj Mladića pribili čavlima na ogradu: Policija objavila detalje Njemačka policija Napad u Njemačkoj Političar brutalno pretučen dok je lijepio plakate, mora na operaciju: "Niče sjeme koje su posijali desničarski ekstremisti"

Snimku, što ju je objavila novinska agencija Amaq povezana s IS-om, pokazuje Tunišanina Anisa Amrija (24), dok izražava odanost vođi IS-a Abuu Bakru al Baghdadiju.

15:00 - Njemački državni tužitelj Peter Frank potvrdio je u petak da je osoba ubijena u pucnjavi u Milanu osumnjičenik za napad na berlinski božićni sajam Anis Amri, na kojeg je talijanska policija naišla slučajno.

I tzv. Islamska država, koja je preuzela odgovornost za napad u Berlinu, priopćila je da je Amri bio počinitelj i da je ubijen u Italiji.

Frank je rekao da će se istraga o 24-godišnjem Tunižaninu nastaviti. Sada ćemo se usredotočiti na to je li Amri imao suučesnike ili mrežu pomagača, je li pištolj kojim je zapucao na talijanskog policajca isti onaj kojim je ubio poljskog vozača kamiona i na to kako je uspio pobjeći iz Njemačke u Italiju.

"Vrlo nam je važno da to ustanovimo", rekao je Frank.

Talijani na Amrija naletjeli slučajno; Njemačka odahnula

Muškarac koji je osumnjičen za napad u Berlinu, identificiran kao Anis Amri, ubijen je u pucnjavi u Milanu, javio je Reuters, citirajući izvore iz talijanske sigurnosne službe.

Amri je navodno oko 3:30 ujutro zaustavljen u kontroli vozila i policija je od njega zatražila osobnu iskaznicu, no odmah je otvorio vatru na policajce. Mladi policajac, koji radi tek devet mjeseci, uzvratio je i ubio ga, a sam je u pucnjavi ranjen u rame, prenosi talijanski list Panorama. Po istom izvoru, identificiran je otiscima prstiju i fizičkim dokazima.

Informaciju je potvrdila i talijanska državna policija, javlja CNN.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Marco Minniti je na hitnoj konferenciji za novinare u Rimu potvrdio kako je bez sumnje riječ o osobi koja je osumnjičena za napad u Berlinu.

"Tijekom rutinske kontrole policija je zaustavila osobu koja je izgledala kao osumnjičenik te ga upitala za dokumente. Odmah potom iz ruksaka je izvadio pištolj i počeo pucati na policajce. 

Riječ je bez sumnje o Anisu Amriju, osumnjičenom za teroristički napad u Berlinu. Bio je najtraženiji čovjek u Europi, a mi smo ga odmah prepoznali i neutralizirali. To znači da naše sigurnosne službe rade jako dobro", kazao je Minniti.

 Po informacijama Alberta Nobilija, šefa milanske protuterorističke jedinice, Amri je u Italiju prešao vlakom iz Francuske te je oko jedan sat ujutro stigao na milanski željeznički kolodvor.

Potraga za Amrijem trajala je nakon što je u napadu u ponedjeljak kamionom na božićnom sajmu ubio 12 ljudi. Amri je imao veze s Italijom budući da je tamo stigao 2011. iz svog rodnog Tunisa.

Ubrzo nakon dolaska osuđen je na zatvorsku kaznu jer je podmetnuo požar u izbjegličkom centru. Pušten je 2015. nakon čega je otišao u Njemačku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene