Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da je iznimno impresionirana planovima novog predsjednika talijanske vlade Mattea Renzija, koji je došao u Berlin predstaviti svoj program reformi.


'Jako sam impresionirana', rekla je kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare nakon sastanka njemačke i talijanske vlade u ponedjeljak poslijepodne.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 "Srbiji je Kosovo provučeno kroz sva pregovaračka poglavlja. Napredak se mjeri s napretkom odnosa s Kosovom" Merkel u posjetu Beogradu Merkel u Beogradu: Vučić njemačkoj kancelarki na odlasku poručio da joj je "Srbija druga kuća"

'Čaša nije poluprazna nego polupuna i talijanska vlada radi kako bi je ispunila', rekla je Merkel, dodajući da Italiji želi puno uspjeha.

Renzi je stupio na funkciju u veljači kada je obećao 'radikalnu i trenutačnu promjenu'. On je prošlog tjedna predstavio program reformi, među kojima je sniženje poreza na dohodak za najsiromašnije. Financiranje te reforme moglo bi dovesti zemlju do toga da ove godine zabilježi viši javni deficit od početno predviđenog. 'Ali mi poštujemo sva mjerila, Italija se ne želi od njih udaljiti, ne traži ništa, ne želi promijeniti pravila, zajedno smo ih razradili i ona su vrlo važna', jamčio je Matteo Renzi u Berlinu.

Merkel je izjavila da nema razloga sumnjati u to.

Najmlađi premijer u povijesti Italije, što se od njega očekuje

Treće europsko gospodarstvo tek je izronilo nakon više od dvije godine recesije. Italija je uz Grčku jedna od najzaduženijih zemalja eurozone.

'Njemačka je za Italiju prvi privilegirani partner', rekao je Renzi, kao i uzor u pogledu reforme tržišta rada. Merkel je ocijenila da napori koje je poduzeo Rim idu apsolutno u dobrom smjeru.

Nezaobilazno je pitanje na sastanku bilo i Ukrajina, a Merkel je kazala da je Europa pokazala veliko jedinstvo te da nije bilo lako donijeti odluku o sankcijama Rusiji.

'To nije bio naš cilj. Mi smo željeli pregovore i diplomatsko rješenje ali jučerašnje jasno kršenje međunarodnog prava, s tzv. referendumom, znači da smo morali poduzeti ovaj korak i drago mi je da je Europa pokazala takvo jedinstvo', kazala je Merkel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook