Kriza u britanskoj vladi zasjenila je peti summit o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa. Sada već bivši šef britanske diplomacije Boris Johnson nije bio na londonskom sastanku ministara vanjskih poslova šest balkanskih zemalja te odabranih članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska. U utorak na summit stižu šefovi država i vlada.

Galerija +0 Ivana Petrović uživo iz Londona (Foto: Dnevnik.hr)

Berlinski proces, diplomatska je inicijativa njemačke kancelarke. Cilj je ohrabriti zemlje regije na provođenje reformi te pokazati im da su unatoč zamoru od proširenja, vrata otvorena. Prvi put na summitu su se sastali i ministri unutarnjih poslova. Hrvatski ministar Davor Božinović susreo se s britanskim kolegom.

Vezani članci Ivana Petrović Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada" Ivana Petrović uživo iz Londona o summitu o Zapadnom Balkanu (Foto: Dnevnik.hr) "Tri deklaracije kakvih smo vidjeli već tisuće u zadnjih 20 godina i jedna izjava. Do sada nije bilo napretka"

Iz Londona sve događaje vezane za taj summit prati Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV.

"Središnja tema summita definitivno je sigurnost, što samo pokazuje koliko sigurnost Europskoj uniji postaje sve važnija. Prvi put u ovakvom formatu su se u Londonu sastali i ministri unutarnjih poslova, na drugom kraju grada, na zatvorenoj sjednici. Nakon tog sastanka stiglo je priopćenje u kojem stoji da je šest zapadnobalkanskih zemalja, onih izvan EU, potpisalo zajedničku izjavu prema kojoj bi trebali, u smislu sigurnosti i protiv migracija, protiv korupcije i organiziranog kriminala i protiv terorizma, međusobno razmjenjivati obavještajne, taktičke i operativne podatke. To zvuči ambiciozno, no čini mi se da će to biti jako teško ostvariti", kaže Petrović.

Petrović ističe i da je u razgovoru s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, doznala kako se on bilateralno sastao sa slovenskom kolegicom te da su zaključili kako obje zemlje zapravo imaju zajednički interes, jer su i Hrvatska i Slovenija na ruti potencijalne migrantske krize. "Dogovorili su koordinirani nastup i prema Europskoj komisiji, ali i prema zemljama Zapadnog Balkana", istaknula je Petrović.

Božinović se bilateralno sastao i sa srbijanskim kolegom, s kojim je isključivo razgovarao o migracijama i to u duhu zaključaka EK, prema kojima bi Srbija trebala pristati na mješovite ophodnje sa susjednim državama, kako bi dosljedno provodila dogovoreno, odnosno kako bi odmah prihvaćala nazad one migrante koji bi ilegalno s njezinog tla prešli na teritorih RH, ističe Petrović.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju