Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Analiza Ivane Petrović iz Madrida

DVA KONCEPTA EUROPE 'Orban želi nacionalnu državu koja bi odgovarala konceptu države iz 19. stoljeća'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski čelnici iz redova pučana u Madridu već drugi dan pokušavaju Europu vratiti na putove na kojima je i stasala, a to je prije svega solidarnost. Na skupu je govor održala i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Prije svega je bitno reći da nijedan njemački kancelar, baš ako i francuski predsjednik ne mogu na niti jedan problem Europske Unije gledati usko državnički jer to su dvije zemlje koje su okosnica, koje su Europsku uniju stvorile i koje su najodgovornije za njezino funkcioniranje.

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban nakon dvije godine Preokret Viktora Orbana, parlament odobrio pristupanje Švedske NATO-u: "Ovo je povijesni dan" Viktor Orban Parlament uskoro zasjeda Švedska bi uskoro mogla ući u NATO, Orban poručio: "Spor će uskoro biti riješen"

Govor Angele Merkel bio je popraćen velikim pljeskom. Sastojao se od nekoliko dijelova. U prvom dijelu je govorila o budućnosti Europe, o otvaranju radnih mjesta, ekonomskom prosperitetu naglasivši potrebu sklapanja Transatlantskog trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je to tema o kojoj države članice još uvijek raspravljaju i koja je dominantno njemačka agenda, ja sam je ovoga puta shvatila kao snažnu političku poruku jer je Angela Merkel Sjedinjene Američke Države spomenula oko tri puta u jednoj minuti što znači da je posjetila i europske pučane i cijelu Europsku uniju tko je glavni politički i strateški partner Europske unije.

Njemačka će migrante vraćati i transportnim vojnim zrakoplovima

Ovdje je očito riječ o sukobu dvaju koncepata. Jedan koncept je koncept Europske pučke stranke koji odgovara konceptu Europske unije,a to je koncept zajednice autentičnih država i naroda Europe naspram koncepta gospodina Orbana koji ima koncept jedne snažne nacionalne države koji bi odgovarao recimo konceptu države iz 19. stoljeća. U to je sve još fino utkala spominjanje rata u Ukrajini i protupravnu aneksiju Krima.

Što se izbjeglih tiče, njezin stav je tu poznat. Rekla je da ih trebamo tretirati kao ljudska bića, kazala da treba nužno razdvojiti izbjeglice od ekonomskih migranata kojima na jedan lijep način treba reći da ne mogu ostati u Europskoj uniji, da se izbjeglicama treba pomoći, zbrinuti ih, integrirati u naše društvo.

Također je govorila o solidarnosti koju je naglašavala nekoliko puta. Govorila je o potrebi zaštite vanjske granice i dala je jedan dobar primjer, dobro je opisala trenutak u kojem se Unija nalazi, kazavši da se nekoliko tjedana zemlje članice ne mogu dogovoriti oko svega 700 pripadnika policijskih snaga FRONTEXAkoji bi na vanjskim granicama pomogli u zaštiti granice.

To je prije svega bila kritika zemljama višegradske skupine koje oko te stvari najviše kompliciraju, ali su između sebe jako solidarne. Tako je Češka spremna poslati vojsku na Mađarsku granicu s Hrvatskom.

Mađarski predsjednik Viktor Orban protivi se europskoj ljevici, a europski pučani pak su protiv Orbana. Kritika je svakako poželjna u Europskoj uniji. Europska unija i europska pučka grupacija, kao najstarija grupacija Europske unije je demokratska. Počiva na demokratskim načelima, a jedno od demokratskih načela je sloboda govora i sloboda izricanja političkog stava. Orbanov stav je takav kakav je, a niti Europska pučka stranka kao ni Europska unija nemaju mehanizam kažnjavanja svoje zemlje članice zbog toga što ona drugačije misli.

Viktor Orban kaže da EU mora štititi svoje vanjske granice

Viktor Orban je imao jedan govor koji je u potpunosti odskakao od ostalih govora, bio je autentično orbanovski govor. Okomio se na ljevicu, rekao je da je poznato da ljevica na račun izbjegličke krize kupuje glasove i svoje buduće birače, da sanja svijet bez granica, svijet bez religija, svijet bez tradicije, bez ikakvih vrijednosti i da to sve skupa nije kompatibilno s vrijednostima europskih pučana koje čine obitelj, nacija, supsidijarnost i odgovornost.

Zapravo što je gospodin Orban rekao niti je jedno niti drugo točno i moram priznati da me njegov govor podsjetio na govor kojeg je održao Vladimir Putin prije tri tjedna u Ujedinjenim narodima. Po intonaciji, po selekciji informacija i po poruci koju je poslao.

Ovdje je očito riječ o sukobu dvaju koncepata. Jedan koncept je koncept Europske pučke stranke koji odgovara konceptu Europske unije,a to je koncept zajednice autentičnih država i naroda Europe naspram koncepta gospodina Orbana koji ima koncept jedne snažne nacionalne države koji bi odgovarao recimo konceptu države iz 19. stoljeća. No Mađarska na to ima pravo. Orbanov stav je posve legitiman.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene