Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska je protuzakonito pritvorila desetke izbjeglica i natjerala ih da se vrate u ratnu zonu, tvrdi u srijedu međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.


Amnesty u svom izvješću navodi da su turske vlasti odvele migrante do udaljenih pritvora u kojima su držani u izolaciji dodajući da je bilo izvješća i o zlostavljanju uključujući premlaćivanja.

Vezani članci Slika nije dostupna Grčka počela puštati iz logora migrante tražitelje azila Slika nije dostupna Sirijski izbjeglice stigli u Nizozemsku, raspoređuju se i u druge zemlje

Turska je primila oko 2,2 milijuna sirijskih izbjeglica od početka građanskog rata u toj zemlji 2011.

Iako su stotine tisuća od tada otišle prema zemljama Europske unije u toj zemlji je i dalje najveća izbjeglička populacija na svijetu.

EU i Ankara prošlog su mjeseca postigli dogovor o pomoći Turskoj vrijednoj 3 milijarde eura kao i druge povlastice ukoliko Turska smanji priljev migranata u Europu.

Amnesty navodi da raspolaže dokazima o više od 100 deportacija u Irak i Siriju i strahuje da je stvarni broj puno veći i uključuje deportacije u Afganistan.

Turska vlada odbacila je tvrdnje kao neistinite i navodi da manje od jedan posto Sirijaca ima ograničenje kretanja.

Prema organizaciji dio europskih novaca troši se na gradnju pritvora u kojima su zabilježena zlostavljanja.

"EU mora osigurati da financiranje i suradnja s Turskom u pogledu migracije unapređuje a ne krši prava izbjeglica i migranata", navodi se u izvješću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook