Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrdi profesor

GORI OD AL-KAIDE 'Ameri su stvorili najokrutnije teroriste na svijetu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kad god je neka kriza, bilo gdje u svijetu, možete računati na to da će SAD tražiti akciju - obično vojne prirode, tvrdi profesor Barry Posen. Takvim su stavom, kaže, stvorili najokrutnije teroriste.

Osvrćući se na posljednje stanje u Iraku u kojem militanti ISIS-a siju strah i trepet dobrim dijelom Iraka, profesor političkih znanosti u SAD-u Barry Posen daje za Amerikance nezavidan zaključak.

Pročitajte i ovo Iračka TikTokerica Ghufran Sawadi Traže se ubojice Iračka tiktokerica ubijena ispred svoga doma: Strašnu likvidaciju snimile nadzorne kamere Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.."

Amerikanci su izvršili invaziju na Irak, svrgnut je Sadam Husein, ali prava država zapravo nikada nije formirana. To je pogodno tlo za razne ekstremiste. Tako je i nastala trenutno najjača teroristička organizacija ISIS, piše Politico.

Profesor tvrdi da je za stvaranje ozloglašene terorističke grupacije ISIS (Islamske države Iraka i Sirije) odgovoran SAD. Amerikanci su zapravo radili 'greške u koracima', odnosno ponavljali su svoje propuste iz ranijih 'mirovnih operacija' u inozemstvu.

Strašne brojke: U Iraku u 12 dana ubijeno više od tisuću civila

'SAD su napravile sličnu pogrešku kao u periodu sovjetske invazije na Afganistan, smatra profesor političkih znanosti Barry Posen.

U razdoblju od 1979. do 1989. godine CIA je potrošila milijarde dolara na naoružavanje Afganistanaca za borbu protiv Sovjeta. 'Iako su spriječili Sovjete da zauzmu i stave Afganistan pod svoju kontrolu, Amerikanci su napravili veliku grešku. Napustili su Afganistan i ostavili tu zemlju u rasulu. Posljedica toga je stvaranje Al Kaide', smatra Posen.

Sličan scenarij događa se i u Iraku. Amerikanci su izvršili invaziju, svrgnut je Sadam Husein, ali prava država zapravo nikada nije formirana. To je pogodno tlo za razne ekstremiste. Tako je i nastala trenutno najjača teroristička organizacija. 'S tim novcem i resursima ISIS bi mogao postati globalna teroristička sila u odnosu na koju bi Al Kaida izgledala pitomo', smatra profesor Posen.

On je dodao da su Irak, Afganistan i Vijetnam pokazali da Amerika nije uspela izgraditi prijateljsku demokraciju u inozemstvu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene