Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UN-ovo izvješće

Strašne brojke: U Iraku u 12 dana ubijeno više od tisuću civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 5. do 17. srpnja ubijeno je više od 1000 civila dok ih je 1200 ranjeno. Veliki problem su otmice koje provode džihadisti ISLS-a.

Više od 1000 ljudi ubijeno je u nekoliko pokrajina u Iraku u razdoblju između 5. i 17. lipnja, u zemlji u kojoj traje džihadistička ofenziva, izvijestilo je u utorak Visoko povjerenstvo UN-a za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

'Najmanje je 757 civila ubijeno, a 599 ih je ranjeno u pokrajinama Ninive, Diyali i Salahedinu u razdoblju između 5. i 22. lipnja. U istome razdoblju u Bagdadu i južnim regijama smrtno ih je stradalo najmanje 318, a 590 ih je ranjeno', rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik povjerenstva Rupert Colville zatraživši da se odgovornima sudi.

'U sjevernim pokrajinama i u Bagdadu i dalje se nastavlja s otmicama', rekao je Colville podsjetivši na otmicu turskih i indijskih državljana.

Sunitski gerilci pod vodstvom organizacije Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) 9. lipnja pokrenuli su ofenzivu širokih razmjera osvojivši velike dijelove u četirima pokrajinama na sjeveru i na istoku zemlje, što je potaknulo veliku zabrinutost međunarodne zajednice.

Iračka vojska preuzela granični prijelaz sa Sirijom

'ISIL je pustio na desetke video snimki na kojima se vidi okrutno ponašanje njihovih pripadnika prema policajcima, vojnicima, osobama drukčijih vjerskih stajališta ili etničkog podrijetla, među kojima su šijiti i pripadnici manjina poput šabaka, kršćana, jezida i Turkmena', rekao je Colville.

Samo u svibnju u sukobima u Iraku, prema podacima UN-a ubijeno je više od 900 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene