Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVRATAK U HLADNI RAT?

Amerikanci na nebo iznad Europe vraćaju legendarni špijunski avion

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusima se ovaj potez zasigurno neće svidjeti, no i oni imaju planove za špijuniranje na američkom nebu.

Špijunski zrakoplov U-2, najlegendarniji zrakoplov iz doba Hladnog rata, vraća se u Europu u svrhu nadzora, kako kaže general NATO-a Philip Breedlove, 'agresivne Rusije'. General Breedlove kaže kako je ovaj korak neizbježan nakon desetljeća i desetljeća smanjivanja američke vojne opreme na europskom kontinentu. Rusiju je, k tome, nazvao stalnom egzistencijalnom prijetnjom SAD-u.

Pročitajte i ovo Ambasada SAD-a u Havani Novo izvješće Razotkriven misterij havanskog sindroma: Na udaru američki diplomati i špijuni, iza svega stoji velika sila? Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

U-2 ima senzore koji mogu detektirati mine s visine od 20 kilometara te tehnologiju kojom može prikupiti ogromne količine komunikacijskih podataka, a u slučaju Rusije u iznimno kratkom vremenu bi mogli detektirati pomicanje vojnih snaga uz granice baltičkih država i u Ukrajini.

No, povratak legendarnog špijunskog zrakoplova mogao bi izazvati kontraefekt te u Rusiju uzburkati duhove budući da se radi o avionu čija hladnoratovska uloga budi sjećanja na najgore događaje tog perioda.

Naime, 1960. godine ruska raketa zemlja-zrak srušila je jedan U-2 koji je nadlijetao Rusiju, a pilota je Moskva zarobila na pune dvije godine osramotivši tako Washington koji je uporno tvrdio kako se avion našao iznad Rusije jer je istraživao meteorološke prilike.

Istovremeno, i Rusija bi mogla iznad SAD-a poslati svoje špijunske avione.

Rusima je već dopušteno da šalju nadzorne letove iznad SAD-a u sklopu Sporazuma o Otvorenom nebu, koje dopušta svim zemljama potpisnicama, kojih je 34, uključujući i Rusiju i SAD da provode nenaoružane nadzorne letove.

Cilj sporazuma iz 2002. godine je potaknuti transparentnost vojnih aktivnosti i pomoć u nadzoru kontrole oružja i drugih dogovora. Ali, vojni i obavještajni službenici SAD-a kažu kako se boje da Rusija zloupotrebljava ove mogućnosti.

Ruski špijunski avioni za koje će biti poslan zahtjev da nadlijeću SAD, opremljeni su digitalnim kamerama za koje se američki dužnosnici boje kako bi se mogle koristiti da Moskvi pomognu u prikupljanju osjetljivih obavještajnih podataka.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene