Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akhtar Masnur

JAVILA SE DRUGA STRANA Je li ubijen vođa afganistanskih talibana?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mula Mansur vjerojatno je ubijen na granici između Pakistana i Afganistana.

Afganistanski talibanski vođa mula Akhtar Masnur i još jedan suborac vjerojatno su ubijeni u napadu američkom vojnom bespilotnom letjelicom u Pakistanu, što je odobrio predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama, rekao je u subotu američki dužnosnik uz uvjet da ostane neimenovan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vođa Islamske države Korasan Ubijen vođa Islamske države u Afganistanu Slika nije dostupna Usmrćen terorist Pentagon: SAD u napadu u Afganistanu ubile Al-Kaidinog vođu

Napad se dogodio u petak kasno navečer po mjesnom vremenu, odnosno u 10 po GMT-u, prenosi agencija Reuters. Francuska agencija AFP prenosi riječi glasnogovornika Pentagona Petera Cooka da je mula Mansur vjerojatno ubijen na granici između Pakistana i Afganistana.

Američke bespilotne letjelice ciljale su svoje mete dok su se kretali vozilom u izoliranom području Pakistana blizu granice s Afganistanom, jugozapadno od grada Ahmad Ual, rekao je dužnosnik, prema Reutersu.

Talibani zanijekali da je Mansur ubijen, Kerry ga nazvao prijetnjom miru

No, talibanski militanti u nedjelju su zanijekali da je njihov vođa mula Ahtar Mansur ubijen u napadu američkom bespilotnom letjelicom.

"Bez temelja je tvrdnja o ubijanju mule Mansura bespilotnom letjelicom. Živ je i nije bilo napada na njega", objavio je jedan od pobunjeničkih vođa putem Telegram aplikacije za smartphone.

Mula Ahtar Mansur preuzeo je vodstvo talibana u kolovozu nakon što je objavljeno da je utemeljitelj pokreta mula Muhamed Omar preminuo.

Afganistanska predsjednička palača objavila je da je napad letjelicom izveden no da još pokušava utvrditi njezin ishod. Američka vojska objavila je da je napad dronom u subotu bio usmjeren na Mansura u udaljenom području uz afganistansko-pakistansku granicu. Prema glasnogovorniku Pentagona Peteru Cooku još se pokušavaju utvrditi rezultati toga napada.

Američki državni tajnik John Kerry, koji boravi u posjetu Mianmaru, u nedjelju je kazao da je Mansur predstavljao "trajnu i neposrednu prijetnju američkom osoblju u Afganistanu i Afganistancima te je prijetnja miru".

Američki dužnosnici u subotu su u Washingtonu kazali kako je on u tom napadu vjerojatno ubijen. Napad je osobno odobrio američki predsjednik Barack Obama.

"Ta akcija šalje jasnu poruku svijetu da ćemo biti uz naše afganistanske partnere dok grade stabilniji, ujedinjeni, sigurni i napredni Afganistan", kazao je Kerry na konferenciji za novinare.

Kerry je kazao da su o napadu izviješteni čelni ljudi Pakistana i Afganistana no odbio je pojasniti je li to učinjeno prije napada. On je osobno u telefonskom razgovoru obavijestio pakistanskog premijera Nawaza Sharifa. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene