Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Republikanci su bijesni na američkog predsjednika iz njihovih redova Donalda Trumpa jer je dopustio Turskoj da napadne američke saveznike u Siriji – Kurde. Trump nudi razna objašnjenja za ovaj svoj potez, a među njima je i, kako navodi, to da Kurdi nisu Amerikancima pomogli u Drugom svjetskom ratu.


Turci su u srijedu pokrenuli vojnu operaciju kojom žele istisnuti Kurde iz sjeveroistočne Sirije, iz koje je prije napada Trump povukao američke trupe. Povlačenje vojnih trupa i turski napad potaknuli su oštre reakcije iz Kongresa i razdor među Republikancima zbog rizika za Kurde, američkih nacionalnih sigurnosnih interesa, regionalne stabilnoste i borbe protiv ISIS-a.

Humanitarne skupine izvještavaju da bi turski napad mogao raselili oko 300.000 ljudi, a Gulnur Aybet, savjetnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, rekao je CNN-u da je američki predsjednik izviješten o razmjeru napada.

''Predsjednik Trump i predsjednik Erdogan postigli su precizan dogovor o značenju napada. On zna koji su razmjeri ove operacije'', rekao je Gulnur Aybet.

Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP) Tursko ministarstvo obrane: Zauzeli smo planirane ciljeve na sjeveroistoku Sirije

I Pentagon i State Department savjetovali su Trumpu da ne povuče trupe iz tog dijela Sirije argumentirajući to time da je prisutnost SAD-a ondje potrebna zbog borbe protiv ISIS-a te kako bi se onemogućilo Iranu i Rusiji da izvrše utjecaj u Siriji.

''Nisu nam pomogli u Drugom svjetskom ratu, nisu nam pomogli s Normandijom na primjer'', rekao je Trump opravdavajući napuštanje dojučerašnjih saveznika.

Podsjetimo, Turski vojnici i njihovi sirijski saveznici u srijedu su ušli na sjeveroistok Sirije u okviru ofenzive koju je Ankara povela protiv kurdske milicije, koju podupiru zapadne zemlje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju