Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Operacija mira''

Tursko ministarstvo obrane: Zauzeli smo planirane ciljeve na sjeveroistoku Sirije

Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP)
Dim nad sirijskim gradom Tal Abyad nakon turskog bombardiranja (Foto: AFP) Foto: Afp
Tursko ministarstvo obrane priopćilo je kako je zauzelo planirane ciljeve na sjeveroistoku Sirije, javlja Reuters.

Nakon što je Turska u srijedu započela vojnu akciju u Siriji, u četvrtak su priopćili kako su zauzeli sve planirane ciljeve. Kurdi pak javljaju da se u pojedinim selima vode snažne borbe protiv Turaka koji u ta sela pokušavaju ući.

Također su priopćili kako je Turska bombardirala sirijski zatvor Qamishli u kojem se nalazi veliki broj militanata ISIS-a.

''U slučaju da Kurdi ili Turci izgube kontrolu, SAD je već premjestio dva ISIS-ova militanta povezana s obezglavljivanjem u Siriji, poznatim kao Beetles, na sigurnu lokaciju pod kontrolom SAD-a'', zadnje je što je američki predsjednik Donald Trump tvitao o situaciji u Siriji.

 

Turska je u srijedu poručila Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da će njezina vojna operacija na sjeveru Sirije biti "proporcionalna, odmjerena i odgovorna".

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi da joj je cilj eliminacija "koridora terora" na južnoj turskoj granici sa Sirijom, a događa se nekoliko dana nakon iznenadne odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče iz Sirije američke vojnike, saveznike Kurda koji se na tom području bore protiv Islamske države.

Turska tvrdi da je kurdski YPG, glavna komponenta američki podržanih Sirijskih demokratskih snaga, teroristička skupina povezana s kurdskim pobunjenicima koji se desetljećima bore protiv vlasti u Turskoj.
Petnaestočlano Vijeće sigurnosti sastat će se u četvrtak kako bi raspravljalo o situaciji u Siriji, na zahtjev pet europskih država iz tog tijela - stalnih članica Velike Britanije i Francuske te nestalnih Njemačke, Belgije i Poljske.

Pročitajte i ovo Donald Trump (Foto: AFP) Pozorno prati Trump misli da je turska ofenziva u Siriji "loša zamisao"

"Kao i u prijašnjim protuterorističkim operacijama, turski odgovor bit će proporcionalan, odmjeren i odgovoran", napisao je turski veleposlanik u UN-u Feridun Sinirlioglu u pismu Vijeću.

"Cilj operacije bit će samo teroristi i njihova skrovišta, skloništa, utvrđeni položaji, vojna vozila i oprema", tvrdi Sinirlioglu. "Poduzete su mjere opreza kako bi se izbjegla kolateralna šteta na civilnom stanovništvu".

Turska svoju akciju opravdava člankom 51. Povelje UN-a koji se bavi individualnim ili kolektivnim pravom na samoobranu od oružanog napada.

Pompeo tvrdi da SAD nije dao Turskoj zeleno svjetlo za akciju

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kazao je kako je "veoma zabrinut" zbog razvoja događaja na sjeveroistoku Sirije, a glasnogovornik te organizacije Farhan Haq upozorio je kako "vojne operacije moraju u potpunosti poštovati Povelju i međunarodno humanitarno pravo".

Guterres je pozvao na zaštitu civila i civilne infrastrukture te rekao kako smatra da "ne postoji vojno rješenje za sirijski sukob".

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je rekao kako SAD nije Turskoj dao zeleno svjetlo za invaziju na Siriju, no dodao je kako je Ankara "legitimno zabrinuta za svoju sigurnost." Kurdi su pak rekli da su im Amerikanci svojim povlačenjem "zabili nož u leđa".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napad na Kurde Turska počela vojnu operaciju na sjeveru Sirije! Trump: "Ulazak na Bliski istok bila je najgora odluka koju smo ikada donijeli"

Turska želi na području sjeveroistočne Sirije, nakon što su američke snage počele napuštati to područje, stvoriti “sigurnosnu zonu” kojom bi odbacila sirijske Kurde i njihove vojne snage od svojih granica i fizički se ogradila od njih na svojem teritoriju.

Erdogan je također ranije rekao da bi u "sigurnosnu zonu" omogućio povratak milijuna sirijskih izbjeglica iz Turske na sirijsko tlo, a ta je najava o relokaciji izbjeglica uznemirila neke europske države jednako kao i ona o samoj vojnoj operaciji.

Za Tursku, dolazak nekurdskih Sirijaca u područje "sigurnosne zone" poslužilo bi kao tampon-zona protiv Kurda, najveće turske sigurnosne prijetnje.

Predložene sankcije Turskoj

Dvojica američkih senatora, demokrat i republikanac, u srijedu su predložili mjeru kojom se Tursku želi žestoko kazniti ako ne povuče svoju vojsku iz Sirije, prenosi AFP.

Republikanski senator Lindsey Graham, obično glasan Trumpov saveznik, kritizirao je predsjednikovu odluku da povuče američke snage iz sjeveroistočne Sirije i, zajedno s demokratskim senatorom Chrisom Van Hollenom, pozvao na uvođenje sankcija.

"Dok (Trumpova) vlada odbija djelovati protiv Turske, očekujem snažnu dvostranačku potporu", naglasio je Graham. Zbog turske invazije u subotu će se izvanredno sastati i Arapska liga. Ministarstvo vanjskih poslova Egipta, koji je pozvao na susret te organizacije koja broji 22 arapskih država, u srijedu je priopćenjem najstrože osudilo "tursku agresiju na sirijski teritorij", a ofenzivu je prozvalo "neprihvatljivim napadom na suverenitet bratske arapske države".

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi o turskom napadu u srijedu je telefonski razgovarao s iračkim predsjednikom Barhamom Salihom. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene