Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki obavještajni dužnosnik o bolesti Kim Jong- Ila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Il teško je bolestan i moguće je da je prije nekoliko tjedana pretrpio moždani udar, izjavio je jedan američki obavještajni dužnosnik u Washingtonu, nakon što se Kim nije pojavio na neočekivano skromnoj svečanosti obilježavanja 60. godišnjice svoje zemlje, prenose mediji u SAD-u.

Govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan taj je dužnosnik rekao da točno stanje zdravlja Kim Jong- Ila nije poznato, ali se ne čini da je na samrti, izvijestio je The New York Times na web stranici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ali je sina imenovao nasljednikom Kim Jong-Il protiv nasljednog prijenosa vlasti? Slika nije dostupna 'Dragi vođa' Kim Jong Il pretrpio srčani udar

Zdravstveno stanje Kim Jong- Ila u središtu je pozornosti vlada i sigurnosnih stručnjaka, s obzirom na to da je na čelu jednog od najizoliranijih i najmanje predvidljivih režima u svijetu, režima koji raspolaže nuklearnim programom što izaziva veliku međunarodnu zabrinutost.

Kim nije propustio ni jednu od 10 ranijih vojnih ili policijskih parada priređenih u povodu glavnih stranačkih, vojnih ili državnih obljetnica.

Na tim paradama, kolone oklopnih vozila i raketnih lansera prolaze glavnim trgom u Pjongjangu, praćeni bataljunima vojnika koji uz "pačji korak" prolaze podno glavne tribine i salutiraju "dragom vođi", kako u Sjevernoj Koreji nazivaju Kim Jong- Ila.

No na današnjoj svečanosti održana je samo parada milicijskih skupina za civilnu zaštitu, kojoj nije nazočio Kim Jong- Il, izjavio je u Seoulu glasnogovornik Nacionalne obavještajne službe Južne Koreje.

Najtiražniji južnokorejski dnevni list Chosun Ilbo izvijestio je u utorak da se Kim onesvijestio 22. kolovoza, navodeći riječi neimenovanog južnokorejskog diplomata u Pekingu. Vlada Južne Koreje nije potvrdila to izvješće. Nacionalna obavještajna služba Južne Koreje objavila je da nastoji dobiti potvrdu za izvješća o teškoj bolesti Kim Jong- Ila, za kojeg je od ranije poznato da je kronični srčani bolesnik i dijabetičar.

Državni mediji u Sjevernoj Koreji nisu izvijestili o bilo kakvom pojavljivanju u javnosti Kim Jong- Ila od sredine kolovoza.

Od osnutka Sjeverna Koreja 1948. godine, pod utjecajem Sovjetskog Saveza, zemlja je imala samo dvojicu čelnika: Kim Il-Sunga i nakon njegove smrti 1994., njegova sina Kim Jong-Ila, koji je prvi i jedini nasljedni šef države u komunističkom svijetu. Kim Jong-Il ima tri sina, no ni jedan od njih se ne spominje kao nasljednik. Stručnjaci za Sjevernu Koreju podijeljeni su u mišljenjima o tome tko bi mogao naslijediti sadašnjeg predsjednika.

Oni također podsjećaju da se Kim i ranije znao ne pojavljivati u javnosti na dulje razdoblje.

"Kim Jong-Il ima povijest povlačenja iz javnosti uoči donošenja važnih odluka ili kada su se vanjski odnosi Sjevera pogoršali", izjavio je za NY Times prof. Koh Yu-hwan, sa seulskog sveučilišta Dongkuk.

"Nuklearni pregovori su u zastoju. Napetosti s SAD-om se produbljuju. Kim zna da je svijet gledao hoće li se danas pojaviti. Za njega je to mogla biti savršena prilika da privuče svjetsku pozornost", ocijenio je Kim Keun Sik, stručnjak za Sjevernu Koreju sa sveučilišta Kyungnam u Južnoj Koreji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene