Aung San Suu Kyi (Foto: AFP)
Aung San Suu Kyi (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki muzej holokausta u Washingtonu povukao je svoju najvišu nagradu koju je bio dodijelio mjanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi jer nije ništa učinila kako bi osudila i zaustavila vojne napade na Rohindže, objavljeno je u srijedu.


Odluka muzeja u Washingtonu o povlačenju priznanja dobitnici Nobelove nagrade za mir iz 1991. Aung San Suu Kyi posljednja je u nizu sličnih odluka zbog njezine šutnje pred rasprostranjenim kršenjima prava Rohindža.

Vezani članci Akcija Boranka - 4 Priznanje za hrvatske izviđače: Kampanja Boranka dobila nagradu Europski građanin Aung San Suu Kyi U tijeku vojni puč u Mjanmaru, uhićena državna čelnica Aung San Suu Kyi i niz visokih dužnosnika

Suu Kyi i njezina Nacionalna liga za demokraciju odbili su surađivati s UN-ovim istražiteljima, poticali su napade iz mržnje na Rohindže i onemogućavali novinarima pristup područjima gdje su se dogodili najgori zločini, kazao je muzej u pismu Suu Kyi koje je stavljeno i na mrežnu stranicu.

"S velikim žaljenjem povlačimo tu nagradu. Nismo lako donijeli tu odluku", kaže se u pismu na kojem stoji datum 6. ožujka.

Zbog ubojstava, silovanja i pljački mjanmarske vojske nad muslimanima Rohindžama, o kojima je UN sakupio dokaze, gotovo 700.000 njih pobjeglo je u susjedni Bangladeš.

Mjanmar, većinski budistička zemlja, niječe optužbe i kaže da sigurnosne snage vode legitimnu kampanju protiv terorista.

Već su se čuli i pozivi da se Suu Kyi oduzme Nobelova nagrada za mir - koju je dobila za desetljeća borbe za demokraciju - jer nije osudila akcije mjanmarske vojske. (Hina)