Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šutjela nad kršenjima prava

Oduzeli joj prestižnu nagradu, a pozivaju i na oduzimanje Nobelove nagrade: ''Nismo lako donijeli tu odluku''

Aung San Suu Kyi (Foto: AFP)
Aung San Suu Kyi (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki muzej holokausta u Washingtonu povukao je svoju najvišu nagradu koju je bio dodijelio mjanmarskoj čelnici Aung San Suu Kyi jer nije ništa učinila kako bi osudila i zaustavila vojne napade na Rohindže, objavljeno je u srijedu.

Odluka muzeja u Washingtonu o povlačenju priznanja dobitnici Nobelove nagrade za mir iz 1991. Aung San Suu Kyi posljednja je u nizu sličnih odluka zbog njezine šutnje pred rasprostranjenim kršenjima prava Rohindža.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Barbara Štrbac - 3 U Kazahstanu Reporterki Dnevnika Nove TV Barbari Štrbac dodijeljena međunarodna novinarska nagrada za izvještavanje iz Turske: "Drago mi je da je netko prepoznao naš rad"

Suu Kyi i njezina Nacionalna liga za demokraciju odbili su surađivati s UN-ovim istražiteljima, poticali su napade iz mržnje na Rohindže i onemogućavali novinarima pristup područjima gdje su se dogodili najgori zločini, kazao je muzej u pismu Suu Kyi koje je stavljeno i na mrežnu stranicu.

"S velikim žaljenjem povlačimo tu nagradu. Nismo lako donijeli tu odluku", kaže se u pismu na kojem stoji datum 6. ožujka.

Zbog ubojstava, silovanja i pljački mjanmarske vojske nad muslimanima Rohindžama, o kojima je UN sakupio dokaze, gotovo 700.000 njih pobjeglo je u susjedni Bangladeš.

Mjanmar, većinski budistička zemlja, niječe optužbe i kaže da sigurnosne snage vode legitimnu kampanju protiv terorista.

Već su se čuli i pozivi da se Suu Kyi oduzme Nobelova nagrada za mir - koju je dobila za desetljeća borbe za demokraciju - jer nije osudila akcije mjanmarske vojske. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene