Papa Franjo u utorak je razgovarao s čelnicom Aung San Suu Kyi i zauzeo se za poštivanje vjerskih razlika i ljudskih prava, no izbjegao je spomenuti Rohindže, muslimansku manjinu koja je masovno izbjegla u Bangladeš pred vojnom ofenzivom mjanmarske vojske.

Galerija


"Teški proces izgradnje mira i nacionalne pomirbe može napredovati samo kroz predanost pravednosti i poštovanju ljudskih prava", poručio je Papa nakon sastanka s mjanmarskom čelnicom Aung San Suu Kyi i pozvao na "zauzimanje za pravdu" i "poštivanje ljudskih prava".

Vezani članci Aung San Suu Kyi U tijeku vojni puč u Mjanmaru, uhićena državna čelnica Aung San Suu Kyi i niz visokih dužnosnika Papa Franjo Vatikan se oglasio o Papinim izjavama o istospolnim brakovima: Sporni dio izvučen iz konteksta, autor filma nedostupan za komentar

"Vjerske razlike ne trebaju biti izvor podjela i nepovjerenja, nego snaga za jedinstvo, opraštanje, toleranciju i mudru izgradnju nacije", dodao je Papa pred mjanmarskim civilnim vlastima u prijestolnici Naypyidawu, drugog dana svog posjeta toj državi.

Franjin posjet Mjanmaru održava se nakon egzodusa više od 620.000 Rohindža iz pokrajine Rahin u južni dio Bangladeša u bijegu od vojne ofenzive koju je američki državni tajnik Rex Tillerson prošli tjedan nazvao "etničkim čišćenjem".

Papin je posjet toliko delikatan da su ga neki savjetnici upozorili neka ne izgovara riječ "Rohindža", što je više puta učinio proteklih mjeseci, kako ne bi izazvao diplomatski incident koji bi vojsku i vladu te države okrenuo protiv manjinskih kršćana. U Mjanmaru živi oko 700.000 katolika u sveukupnoj populaciji od 51 milijun ljudi.

Mjanmar Rohindžama ne priznaje građanska ni manjinska prava i odbija uporabu njihova imena.

Čelnica te države Aung San Suu Kyi u 45-minutnom razgovoru sa Svetim Ocem u Naypyidawu obećala je zaštitu prava i promicanje tolerancije "prema svima". Poručila je da se urušilo povjerenje i razumijevanje između zajednica u Rahinu, no ni ona nije izrijekom spomenula tamošnju muslimansku manjinu.

"Od mnogih izazova s kojima se suočava naša vlada, najveću pozornost svijeta dobila je situacija u Rahinu", naglasila je Suu Kyi na ceremoniji dobrodošlice papi Franji.

"Dok se borimo protiv dugotrajnih društvenih, ekonomskih i političkih problema koji su upropastili povjerenje i razumijevanje, harmoniju i suradnju između raznih zajednica u Rahinu, neprocjenjiva je potpora našeg naroda i dobrih prijatelja koji žele da uspijemo u našoj borbi", rekla je ta dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Suu Kyi je na meti oštre kritike međunarodne zajednice jer je izrazila dvojbe u izvještaj o kršenju ljudskih prava Rohindža i nije osudila postupanje svoje vojske.

"Zadaća je naše vlade pokazati ljepotu naše različitosti i osnažiti ju, štiteći prava, potičući snošljivost i jamčeći sigurnost svih", dodala je, prenosi AFP.

Više od 620 tisuća Rohindža napustilo je Rahin u protekla tri mjeseca kako bi pobjegli od onoga što je Amnesty International nazvao "zločinima protiv čovječnosti". (Hina)