Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki ministar obrane Leon Panetta stigao je u kinesku mornaričku bazu Qingdao, što je prvi posjet bazi jednog šefa Pentagona, u sklopu sigurnosnih razgovora između Sjedinjenih Država i Kine.


Kineska ratna mornarica najavila je da će američkom ministru obrane, koji u službenom posjetu Kini boravi od srijede, pokazati jednu od svojih najnovijih fregata i jednu dizelsku podmornicu. U velikoj luci Qingdao nalazi se i stožer Sjevernokineske flote.

Taj posjet se događa dan nakon konferencije koju je Panetta održao u vojnoj akademiji u Pekingu, gdje je zajamčio da nova vojna strategija Washingtona, u kojoj je Azija prioritet, nije usmjerena na obuzdavanje razvoja Kine, već proširivanje njezine uloge. 'Naša strategija uravnoteženja u regiji Azije i Pacifika nije pokušaj obuzdavanja Kine, već pokušaj produbljenja odnosa s Kinom i proširenja njezine uloge na Pacifiku', rekao je Panetta.

Modernizacija kineske ratne flote, uključujući i podmornice, izaziva budnu pozornost stratega u Pentagonu i Kongresu, koje posebice brinu kineski napori u proizvodnji balističkih i krstarećih raketa, koji bi mogle predstavljati prijetnju američkim pomorskim i zračnim snagama na Pacifiku.

Dužnosnici Pentagona drže da bi razvoj kineskog protubrodskog i protuzračnog arsenala povećao osjetljivost američkih baza i nosača zrakoplova u regiji. Tijekom trodnevnog posjeta Kini, Panetta je zauzeo pomirljiv ton i ponudio Kini partnerstvo s SAD-om u borbi protiv zajedničkih prijetnji, poput prirodnih katastrofa i piratstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Slika nije dostupna Nikolić: Srbija može biti kineski otok u europskom oceanu Slika nije dostupna Kina šalje svoj prvi nosač zrakoplova na otvoreno more