Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američki mediji pišu

Pompeo je nagovorio Trumpa na likvidaciju Sulejmanija: "Neću otići u mirovinu dok se Sulejmanija ne makne s bojnog polja"

Mike Pompeo (Foto: AFP)
Mike Pompeo (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki mediji pišu da je američki državni tajnik Mike Pompeo bio glavni pokretač iza odluke Donalda Trumpa da se likvidira iranskog generala Kasema Sulejmanija. Pozivajući se na izvore iz Trumpove administracije, CNN piše da se Pompeo zarekao da neće otići iz javne službe dok se Sulejmanija ne makne s bojnog polja.

Dugo u američkoj javnosti poznat kao "Trumpov šaptač", Mike Pompeo, tvrde izvori iz administracije američkog predsjednika, bio je razlog zbog kojeg se Donald Trump odlučio na likvidaciju iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Pročitajte i ovo Donald Trump i Jared Kushner Velika ulaganja Zet Donalda Trumpa planira graditi luksuzne nekretnine u susjedstvu Kasem Soleimani "Terorist broj jedan" Tko je bio Kasem Soleimani, iranski vođa u čiju je smrt upleten i Donald Trump?

Pompeo je već prije pet dana, odnosno nakon ubojstva Sulejmanija, naglasio da su SAD napravile dobru stvar. "Maknuli smo zlikovca s bojnog polja. Donijeli smo ispravnu odluku", rekao je tad Pompeo.

CNN pak piše, pozivajući se na neimenovani izvor iz Trumpove administracije, da je Pompeo bio "taj koji je nagovorio Trumpa da se Sulejmanija makne. To je apsolutno bio on".

Pompeo je, prema više izvora, tijekom karijere vjerovao da je Iran izvor svih problema na Bliskom istoku te da je Sulejmani glavni um iza sponzorstva te zemlje prema terorizmu u čitavoj toj regiji.

Pompeo je svojim prijateljima, Piše CNN, rekao i da neće "otići u mirovinu iz javne službe dok se Sulejmanija ne makne s bojnog polja".

Pompeo ponovio da je Sulejmani pripremao napade na veleposlanstva

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je ponovio američke izjave da je iranski general Kasem Sulejmani planirao napasti veleposlanstva Sjedinjenih Država, a ponovio je i tezu da je iranska raketa srušila ukrajinski putnički zrakoplov.

Kasem Sulejmani planirao je napade "u neposrednoj budućnosti" na "američku infrastrukturu, pa tako i na američka veleposlanstva, vojne baze i američke objekte diljem regije", rekao je na tiskovnoj konferenciji Pompeo.

"Imali smo točne informacije o neposrednoj prijetnji", dodao je.

"Ne znamo točno kad su se oni trebali ostvariti, ali bilo je jasno da Kasem Sulejmani osobno planira napad velikih razmjera na američke interese i ti su se napadi trebali dogoditi u bliskoj budućnosti", rekao je Pompeo novinarima pošto je opširno govorio o novim gospodarskim sankcijama protiv Irana.

Američki državni tajnik je i dan ranije istaknuo da su se planovi najpopularnijeg iranskog zapovjednika trebali ostvariti veoma skoro, ali je bio nejasan u vezi s mjestom i s vremenom izvođenja napada.

"Nismo točno znali kada i ne znamo točno gdje, ali bili su stvarni", izjavio je dan ranije za američku mrežu Fox News.

SAD misli da je iranska raketa možda pogodila ukrajinski putnički zrakoplov blizu Teherana ovog tjedna, rekao je Pompeo nadalje na tiskovnoj konferenciji.

"Mislimo da je zrakoplov možda pogodila iranska raketa", rekao je na tiskovnoj konferenciji i dodao "Kada dobijemo zaključke istrage siguran sam da ćemo zajedno s ostatkom svijeta dati prikladan odgovor". (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene