Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjeda Obame

Američki kongres prihvatio reformu zdravstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijuni Amerikanca uskoro bi mogli bez straha otići liječniku. Donji dom američkog Kongresa tijesnom većinom prihvatio je zakon o reformi zdravstva. Iako nazvan povijesnim, zakon izaziva oštre stranačke, ali i društvene podjele.

Nakon 14 sati oštre rasprave, nešto prije ponoći, predstavnički dom američkog Kongresa prihvatio je zakon o reformi zdravstva predsjednika Baracka  Obame.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 220 glasova za Reforma zdravstva prošla i u američkom Kongresu Slika nije dostupna Reforma zdravstva NBC: Demokrati imaju 214 od 216 potrebnih glasova

Raspravu u Kongresu obilježile su oštre ideološke razlike. Gotovo svi republikanci bili su protiv zakona. Pridružio im se i dio demokrata.Republikanci tvrde da vlada preuzima zdravstvo, ubija poduzetništvo, radna mjesta i povećava proračunski manjak. Demokrati ističu da se zakonom osiguranje širi na oko 35 milijuna Amerikanaca koji ga dosad nisu imali. Veće tvrtke morat će osiguravati zaposlene, bolesnima se neće smjeti uskratiti osiguranje, a smanjit će se i njegova cijena. Cijena reforme je oko tisuću milijardi dolara kroz sljedećih 10 godina.

'Prilika da spriječimo da 18 tisuća Ameikanaca umre godišnje jer nema zdravstveno'

'Ono što nam je sad nadohvat je prilika da spriječimo budućnost u kojoj svaki dan 14 tisuća Amerikanaca gubi zdravstveno osiguranje, a 18 tisuća Amerikanaca na godinu umre jer ga nema', rekao je Barack Obama.

Američki mediji zakon nazivaju povijesnim dostignućem administracije predsjednika Obame. Podsjećaju da se univerzalno zdravstveno osiguranje koje je uobičajeno u većini razvijenih zemlja, bezuspješno pokušava uvesti već gotovo 100 godina. Pred reformom američkog zdravstva je još samo jedna prepreka: Senat u kojem demokrati također imaju većinu.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene