Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Napori da se zaustavi štetno globalno zatopljenje nastavit će se bez obzira tko je na čelu američke administracije, izjavio je u ponedjeljak posebni američki izaslanik za pitanje klime.


"Šefovi država mogu se mijenjati i mijenjat će se, ali ja sam uvjeren da možemo i da ćemo nastaviti raditi na trajnim međunarodnim naporima kako bismo se mogli oduprijeti klimatskim promjenama", kazao je Jonathan Pershing na margini UN-ove konferencije o klimi u Maroku.

Prije nego je pobijedio na američkim predsjedničkim izborima, Donald Trump je klimatske promjene nazvao "obmanom" i zaprijetio da će "opozvati" Pariški sporazum o klimi postignut prošlog prosinca u francuskoj prijestolnici.

Pershing je dodao da ne zna mnogo o novoj administraciji te da, "što se tiče stajališta prema međunarodnoj politici o klimi, ne može govoriti u ime tima novoizabranog predsjednika", ali da "ono što zna jest činjenica da su strane istinski zainteresirane da taj rad poluči rezultate".

Obamina administracija je uz Kinu bila veliki zagovornik provedbe Pariškog sporazuma. Kineski izaslanik na konferenciji Xie Zhenhua je kazao da je rješavanje problema klimatskih promjena "zajednička odgovornost". (Hina)