Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Alžir: U atentatu 43 mrtvih, 38 ranjenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U samoubilačkom napadu u utorak pred žandarmerijskom školom u Issersu na istoku Alžira, 43 osobe su ubijene, a 38 je ranjeno, službeni su podaci koje je objavilo alžirsko ministarstvo unutarnjih poslova, a prenijele agencije.

Samoubojica se automobilom punim eksploziva zaletio u glavni ulaz školske zgrade, gdje su čekali kandidati za upis u školu žandarmerije.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Ima poginulih Projektil eksplodirao u blizini Zelenskog: Nikada prije Rusi nisu bili ovako blizu Slika nije dostupna Napadnut ured alžirskog premijera, 30 mrtvih

Napad se dogodio 60-ak kilometara istočno od glavnoga grada Alžira, u mjestu Issers, u regiji Kabilija, dva dana nakon što su islamističke oružane skupine iz zasjede napale konvoj snaga sigurnosti u Skikdi (istok) ubivši osam policajca, tri vojnika i jednog civila.

U utorak ujutro još nitko nije preuzeo odgovornost za ta dva napada izvedena u razmaku od dva dana u Alžiru gdje islamisti afričkog krila Al Qaide, čiji je puni naziv, Organizacija Al Qaide za islamski Magreb, pojačano napadaju od 2007., nakon razdoblja relativnog mira.

Poveljom nacionalne pomirbe vlada je dala oprost islamistima kojih je 2006. oslobođeno više od 2.000. To su pretežito trebale biti osobe koje nisu okaljale ruke u 15 godina dugom sukobu vojske i islamista koji su terorizmom željele izboriti islamističku državu.

Procjenjuje se da je u tim sukobima ubijeno od 150 do 200 tisuća ljudi.

Međutim, novi, mladi pobunjenici novače se u redove ogranka Al Qaide za Magreb, piše Associated press. Agencija podsjeća da je vođa te skupine, Abdelmalek Droukdel u srpnju povjerio listu The New York Times kako se u regiji sve više mladih pridružuje islamistima bježeći od trajnog siromaštva te iz ogorčenja politikom Zapada prema islamu.

Prema agenciji France presse današnji napad odnio je najviše žrtava u nekoliko mjeseci.

Prethodni najteži napadi, za koje je odgovornost preuzela magrepska Al Qaida, bili su dvostruki bombaški napad na UN-ove zgrade u gradu Alžiru u prosincu 2007., s 41 žrtvom, te napad 3. kolovoza u gradu Tizi Ouzou, također u Kabiliji s 25 mrtvih.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene